Za novu Toyotu Corollu BMW-ov benzinski motor

Za novu Toyotu Corollu BMW-ov benzinski motor

U početku možda nije izgledalo tako, ali saradnja BMW-a i Toyote na tehničkom nivou će otići dalje od zajedničkog razvoja novih generacija modela „Z4“ i „supra“ koji će koristiti identičnu platformu. Naime, Njemci su pristali da svoje motore „pozajme“ novoj Toyoti Corolli koja bi trebala da se pojavi sredinom 2018. godine.

Nova generacija Corolle koristit će dvolitarski turbo benzinac iz BMW-a, a Japanci su potvrdili da će nova Corolla biti bazirana na novoj globalnoj platformi TNGA, koju već koriste Prius i crossover C-H. Nova Corolla bit će i u hibridnoj izvedbi koju će pokretati kombinacija kombinacija 1,5-litarskog benzinca i elektromotora.

U novu Corollu će se ugrađivati i novi 1,2-litarski turbo benzinac sa 115 KS. No, to sve nije dovoljno za čelne ljude Toyote pa u novi model žele ugraditi snažniji motor, a to će biti BMW-ov 2,0-litarski turbo benzinski agregat koji može da razvije do 200 KS.

Nezvanično se pominje i 1,5-litarski trocilindrični turbo motor koji se ugrađuje u BMW i Mini modele. Informacija još nije zvanično potvrđena, ali izvori bliski Toyoti i BMW-u kažu da je stvar rješena. Pretpostavlja se da će Toyota, s druge strane, pomoći u razvoju hibridnih sklopova.

Kategorije: Vijesti