Znate li koji je najprodavaniji EV u Evropi?

Volkswagen ID.4

Znate li koji je najprodavaniji EV u Evropi?

Elektrifikacija zapadnoevropski država hvata zamah, a Volkswagen Grupa ove godine prodala oko 300.000 primjeraka. S tom brojkom čvrsto drži ulogu tržišnog lidera, a tu je i Tesla od koje je i otela prvu poziciju. No ipak kada je riječ o prodaji pojedinačnih modela stvari su drugačije.

Tesla po ukupnom broju prodatih automobila drži drugu poziciju, međutim kada je riječ o uspijehu jednog modela onda je tu njen Model 3 daleko ispred svih.

Podaci JATO Dynamicsa otkrivaju da je do kraja novembra 2021. godine u Evropi prodato ukupno 113.397 primjeraka Modela 3. To predstavlja skok od 84% u odnosu na prošlu godinu i stavlja Model 3 ispred Volkswagena ID.3 modela koji je prodan u 63.109 primjeraka u prvih 11 mjeseci ove godine. Ipak za ID.3 model to je povećanje od 125% u odnosu na 2020. godinu.

Tesla Model 3

Tesla Model 3 najbolje se prodavao u septembru, a mogao bi nadmašitipo po prodaji i Model Y koji je u novembru također nadmašio prodajom Volkswagen ID.3 i ID.4. modele.

Tesla bi trebala ovu godinu završiti s tržišnim udjelom od 2%, što je više nego dvostruko uvećanje u odnosu na kriznu 2020. godinu. Tim uspijehom nadmašit će Jaguar i Land Rovera.

Kada je riječ o prodaji električnih automobila u zapadnoj Evropi, osjetan je značajan rast pa će tako ove godine oni će dostići 11% tržišnog udijela. Ozbiljni problemi u isporukama automobila kupce navodi na odluku “daj šta daš”, jer neki modeli se čekaju i više od godinu dana, ovisno o proizvođaču.

Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3

Kategorije: Vijesti