Citroën na ženevskom salonu automobila 2014.

04 Sajam automobila u Zenevi 2014 - Citoren

Citroën na ženevskom salonu automobila 2014.

Na Ženevskom salonu Citroën je imao dvije svjetske premijere koje zorno svjedoče o novom pozicioniranju game Citroën: Citroën C4 CACTUS i novi Citroën C1. DS linija, čiji je uspjeh vidljiv u 420 000 prodanih automobila od izlaska na tržište 2010., potvrđuje se kao alternativa tradicionalnim premium markama i nastavlja svoj razvoj, ponajprije na međunarodnim tržištima, modelom DS 5LS.

Tako je Citroën na Ženevskom salonu automobila predstavio Citroën C4 Cactus koji postavlja temelje novog poretka u automobilskom svijetu. Citroën, međutim, ide i korak dalje nudeći jedinstvenu i zadivljujuću interpretaciju te svjetske premijere, konceptni C4 Cactus Aventure. Povrh toga, Citroën predstavlja obnovljenu izvedbu jednog od ključnih modela: novi Citroën C1. Marka otkriva i posve novu izvedbu modela Citroën C5, izvedbu CrossTourer, model koji u prvi plan stavlja ovjes Hydractive III+, ekskluzivnost Marke. Naposljetku, Citroën je na Ženevskom salonu izložio novi Citroën C4 Picasso i Grand C4 Picasso, koji već imaju više od 72 000 narudžbi.

DS liniju, koja se pozicionira kao alternativa tradicionalnim premium markama, nastavlja svoj razvoj na međunarodnom planu lansiranjem snažne i uglađene limuzine visoke klase DS 5LS koja se proizvodi u kineskoj tvornici u Shenzhenu. Riječ je o uglađenosti koju nalazimo i u izvedbi Faubourg Addict modela Citroën DS3, DS3 Cabrio, DS4 i DS5. DS linija podrazumijeva i dodatnu smjelost, koju vidimo kod modela DS3 Cabrio Racing, sportske izvedbe koja spaja adute modela DS3 Racing s užitkom vožnje ispod vedrog neba. Linija DS obogaćena je novim mogućnostima personalizacije: dvobojni krov odsad je u ponudi uz doplatu na modelu Citroën DS4. Naposljetku, Citroën DS5 ima nove BlueHDi motore, kao i novi ovjes.

02 Sajam automobila u Zenevi 2014 - Citoren

Novi Citroën C4 Cactus

Kako se svijet mijenja, tako očekivanja potrošača rastu brže no ikad… A automobili? Na potrebe današnjice Citroën odgovara pravom alternativom kompaktnim limuzinama: Citroën C4 Cactus. U iznimno konkurentnom C segmentu u kojem vladaju stroga pravila, Citroën C4 Cactus ističe se svojim jedinstvenim dizajnom koji je istodobno praktičan i lijep. Taj novi spoj uspijeva kupcima ponuditi mnogo više od ispunjenja njihovih osnovnih potreba.

Trošak upotrebe smanjen je rješavanjem svega suvišnog. Zahvaljujući novoj platformi i najnovijim učinkovitim motorima, Citroën C4 Cactus lakši je 200 kg u odnosu na Citroën C4 te sjedinjuje užitak u vožnji i smanjenu potrošnju goriva (ispušta samo 82 g CO2/km, a troši samo 3,1 l/100 km u dizelskoj izvedbi te manje od 100 g CO2/km u benzinskoj izvedbi).

Na Ženevskom salonu, Citroën C4 Cactus predstavljen je i u konceptnoj izvedbi „Aventure“ koja poziva na prelazak svih granica i susrete s ljudima u nesebičnom i vedrom ozračju. Pustolovni je duh naglašen povišenom karoserijom, terenskim gumama, zaštitom dna karoserije, dodatnim svjetlima i krovnim kovčegom. Za potpun doživljaj pustolovina 21. stoljeća, konceptni automobil Aventure ima ugrađene kamere koje će omogućiti da zabilježite i podijelite najljepše trenutke putovanja.

03 Sajam automobila u Zenevi 2014 - Citoren

Citroën DS 5LS

Proizvedena u tvornici u Shenzenu, u Kini, DS 5LS limuzina je korak dalje u razvoju DS linije u Kini. DS 5LS uspješno spaja očekivani obujam i prostranost u segmentu, zajedno s uglađenošću, dizajnom i snagom, što su prepoznatljiva obilježja DS linije. DS 5LS odlikuje se moćnim i otmjenim izgledom (duljina mu je 4,70 m, širina 1,84 m i visina 1,50 m) koji naglašava prostranost i senzualne linije svojstvene svijetu DS automobila.

DS 5LS otkriva novi izgled prednjeg dijela vozila DS linije tzv. “DS Wings“, koji se odlikuju reljefnom maskom motora koja naglašava dojam snage i luksuza. Bočni kromirani potpis proteže se od prednjih stakala do prtljažnika što daje dinamičan i izražajan te elegantan i rafiniran izgled. Na rešetki maske posebnog izgleda nalazi se logotip DS. Jedinstven izgled dnevnih svjetala u obliku bumeranga upotpunjuje taj jedinstveni dizajn prednjeg dijela spajajući snagu i otmjenost.

Prepoznatljivi bočni kromirani potez proteže se uzduž stakala do prtljažnika i naglašava snagu i karakter siluete, istodobno ističući eleganciju i uglađenost. Usto, kromirani potez prelama stražnju četvrtinu vozila i nenametljivo ocrtava peraju morskog psa, prepoznatljivi element dizajna DS modela. Široki tragovi točkova velikih dimenzija nadopunjuju i naglašavaju dinamičan stil DS 5LS. Moćan, reljefni stražnji dio ističe se ekskluzivnim LED svjetlima: kromirani okvir na staklima naglašava trodimenzionalnost svjetala.

Uglađenost u unutrašnjosti jasno je izražena jedinstvenom i prestižnom vozačevom pozicijom. Naglasak je stavljen na plemenite i autentične materijale poput metala, drva i kože. Putnici ove vrhunske limuzine ulaze u prostran i otmjen svijet, čemu doprinosi i kvaliteta kože koja krasi cijelu kabinu sve do instrumentne ploče. Koža, svojstvena luksuznim markama, savršen odraz francuskog znanja i iskustva, ističe se na sjedalima uzorkom „narukvice sata“, rezerviranim za liniju DS.

DS 5LS nudi visoku razinu tehnologije u motorima THP 160 i THP 200 sa sekvencijalnim izravnim ubrizgavanjem goriva, visokotlačnom pumpom, turbopunjačem tipa Twin Scroll. Povezani su s automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa.

DS 5LS, nudi  uzornu udobnost u klasi zahvaljujući najvećem međuosovinskom razmaku u segmentu C (2,71 m), udobnim sjedalima (prednja sjedala s masažom, stražnja sjedala s naslonima s nagibom do 29° i nasloni za glavu u stilu avionskih), pročišćenom zraku (ionizator zraka), zvučnoj udobnosti (sustav Arkamys, HIFI Denon…), opreme koja olakšava rukovanje i vožnju (otključavanje i zaključavanje automobila te pokretanje motora slobodnih ruku, nadziranje mrtvih kutova, pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, kamera za vožnju unatrag…) i potpunoj ponudi informatičko-zabavne tehnologije (dodirni ekran u boji, DVD čitač, SOS pozivi …).

Ovaj novi model, bit će komercijaliziran u martu 2014. godine u Kini, bitan je adut za razvoj DS linije na međunarodnom nivou.

01 Sajam automobila u Zenevi 2014 - Citoren

Kategorije: Auto sajam