Citroën u Pekingu predstavlja Citroën C-XR Concept

Citroën C-XR Concept - 01

Citroën u Pekingu predstavlja Citroën C-XR Concept

Potaknut dinamičnošću i snažnim rastom kineskog tržišta, Citroën prigodom salona u Pekingu otkriva Citroën C-XR Concept. Konceptni automobil nudi suvremen pristup SUV-u koji se temelji na vrijednostima marke Citroën: dojmljiv dizajn, iznimna udobnost svojstvena umijeću Marke i tehnološki izbori okrenuti učinkovitosti.

Konceptni C-XR najavljuje prvi SUV-a u suradnji marke Citroën i kineske tvrtke Dongfeng Motor Group, kojim žele osvojiti segment koji je u Kini u punom zamahu (gotovo tri milijuna prodanih vozila u 2013., što je rast od više od 50 % u odnosu na 2012.).

Citroën C-XR Concept - 02

Dojmljiv i elegantan dizajn

Citroën C-XR Concept krasi kompaktan, trenutačno prepoznatljiv stil s naglašenim karakterom SUV-a koji spaja eleganciju i robusnost. Elegancija je istaknuta skladnim proporcijama i pomnom stilskom obradom, a robusnost širinom te funkcionalnim i estetskim atributima koji oblikuju njegov identitet SUV-a.

Izgled modela CITROEN C-XR Concept ističe se:

 • širokom kromiranom maskom koja povezuje chevron sa svjetlima i naglašava njegov temperament,
 • dnevnim LED svjetlima, čiji osobit svjetlosni trag naglašava prisutnost automobila,
 • prednjim svjetlima koja obuhvaćaju dvostruki modul i pokazivač smjera kako bi se naglasila njegova tehnološka priroda,
 • bočnom linijom u obliku slova „C“ koja vizualno povezuje krovne nosače s kromiranom središnjom linijom karoserije ističući njegovu prostranost,
 • stražnjim svjetlima s 3D efektom koja zajedno s dvostrukom kromiranom ispušnom cijevi daju dinamičnost stražnjem dijelu.

Citroën C-XR Concept - 03

Njegov identitet sigurnog i robusnog SUV-a potvrđuju i posebna stilska obilježja:

 • velik razmak od tla i veliki točkovi od 17 inča s gumama „All Seasons“ kako bi se sa svim situacijama mogao uhvatiti ukoštac uz optimalnu udobnost i sigurnost,
 • zaštitne obloge odbojnika sprijeda i straga, kao i obloge blatobrana za dobar izgled i zaštitu karoserije,
 • crvene bočne ukrasne letvice i crvena kućišta osvrtnih zrcala kao podsjetnik na njegove dinamičke kvalitete i terenski temperament.

Citroën C-XR Concept ima i elegantan obris koji karakterizira:

 • idealan omjer širine i visine (1,79 m x 1,56 m), koji mu daje uravnotežene proporcije,
 • umjerene dimenzije s duljinom od 4,26 m za veću okretnost pri manevriranju,
 • najveći međuosovinski razmak u klasi (2,65 m), koji mu osigurava izvanrednu prostranost, osobito na stražnjim sjedalima.
Citroën C-XR Concept - 04
Udobnost u svim okolnostima, umijeće marke Citroën

Svojim tehnološkim pristupom udobnosti koji je podređen osjetilima, Citroën C-XR Concept primjenjuje cjelokupno umijeće marke CITROËN kako bi vozaču i putnicima ponudio neusporediv osjećaj sigurnosti i udobnosti.

Ponajprije je riječ o vizualnoj udobnosti za vozača, koji, zahvaljujući prirodnom položaju u vožnji preuzetom iz svijeta limuzina i povišenoj karoseriji, ima čist vidik za bezbrižno svladavanje ceste.

Zatim, udobnost u vožnji osigurava ovjes ugođen na temelju cjelokupnog znanja marke CITROËN koji vozaču daje osjećaj da vlada automobilom, a istodobno upija sve nepravilnosti ceste.

Udobnost i ugodan boravak u kabini za sve putnike osiguran je i velikim međuosovinskim razmakom – najduljim u segmentu – za iznimnu prostranost, na prednjim i na stražnjim sjedalima.

Naposljetku, udobnost podređenu osjetilima upotpunjuje velik krovni prozor koji ispunjava kabinu blagim i prigušenim svjetlom.

CL 14.074.003
Tehnologija posvećena učinkovitosti

Citroën C-XR Concept opremljen je najučinkovitijom tehnologijom za poboljšanje pogonskih sposobnosti, ali i za smanjenje njegova utjecaja na okoliš.

Opremljen je, primjerice, sustavom „Grip Control“ koji, u paru s gumama „All Seasons“, nadzire prianjanje točak ovisno o posebnostima podloge kako bi se osiguralo optimalno prianjanje na svim tipovima terena bez ugradnje integralnog pogona koji bi povećao potrošnju goriva i emisije CO2.

CL 14.074.002

Citroën C-XR Concept ima napredne tehnologije i posebna rješenja za smanjenje potrošnje goriva i emisija CO2 :

 • pogonski sklop sastavljen od benzinskog motora THP 160 sa sustavom Stop&Start i automatskog mjenjača posljednje generacije kako bi se postigao spoj udobnosti i užitka u vožnji te istodobno smanjila potrošnja,
 • smanjenje mase, koje je bilo u prvom planu pri stvaranju koncepta Citroën C-XR Concept i može se osjetiti u prvorazrednoj dinamičnost za jedan SUV, uz znatne uštede u pogledu potrošnje i emisija CO2.

CL 14.074.001

 

Kategorije: Auto sajam