Citroën na IAA 2015.: Kreativnost, udobnost i tehnologija

Citroen Cactus M koncept 2015 - 05

Citroën na IAA 2015.: Kreativnost, udobnost i tehnologija

Citroën je istaknuo svoje vrline

Već više od 95 godina, Citroën zna kako iznenaditi i rušiti ustaljena automobilska pravila svojom smjelošću i kreativnošću, nudeći automobile usklađene s vremenom u kojem nastaju, jedinstvena stila, udobne i jednostavne za uporabu. Riječ je o posve drukčijem načinu osmišljavanja automobila koji se ne zaustavlja samo na proizvodima, nego se širi i na usluge i prodajno-servisnu mrežu, ne bi li svojim kupcima ponudio jednostavnost i bezbrižnost. Citroën danas u sve to unosi posve jedinstven duh.

Nakon odnesene pobjede u WTCC-u, Citroën je na tržištu konkurentan više nego ikad prije. Povodom Međunarodnog salona automobila u Frankfurtu, Citroën svoju viziju automobila izražava s dva konceptna vozila upečatljiva stila:

  • svjetska premijera: konceptni automobil CACTUS M kroz koji Citroën nudi svježu i energičnu izvedbu modela C4 Cactus, automobil jedinstvenog dizajna i osobnosti. Predstavljen je kao „outdoor” izvedba, vedra duha i okrenut zabavi, a preuzima duh legendarnog modela Méhari te se savršeno uklapa u vrijednosti marke Citroën.
  • evropska premijera: konceptni automobil AIRCROSS, interpretacija SUV-a marke Citroën. Prvi put predstavljen u Evropi, svojim obrisima pokazuje da ima potencijal da na svjetskom nivou postane dio visoke klase novo pozicionirane Marke.

Citroën time potvrđuje svoj identitet i kreativnost koji ne prestaju iznenađivati.

Citoren C4 face lift 2015 05

Još privlačnija obnovljena gama

Posljednjih nekoliko mjeseci, Citroën je lansirao nekoliko modela koji u potpunosti izražavaju vrijednosti Marke. Najprije je tu C4 Cactus: nova vrsta crossovera jedinstvena karaktera u gradskom prometnom krajoliku, istodobno tehnološki napredan i udoban. Dobio je više od 35 nagrada, posebno prestižnu nagradu „World Design Car of the Year” dodijeljenu 2. aprila u New Yorku.

Povodom Frankfurtskog salona, C4 Cactus dobiva novu opremu (ponajprije stražnju klupu djeljivu u omjeru 2/3 – 1/3), novi motor (BlueHDi 100 S&S sa 6-stepenim ručnim mjenjačem), kao i novu crvenu boju (Jelly Red) zbog koje postaje još poželjniji. Jednako tako, Citroën C1 izlaže svoju novu opremu (Active City Break, AFIL) kao i nove kombinacije boja, poput plave Lagoon, koja mu daje još snažniji karakter.

Obnovljeni best-selleri

Na Salonu će također bit izložena i dva nedavno osavremenjena best-sellera kojima se želi još bolje odgovoriti na očekivanja kupaca: Nova gama C4 i Novi Berlingo Multispace, od kojih svaki predstavlja pouzdane vrijednosti u svojem segmentu.

Citoren C4 face lift 2015 03

Zajednički nazivnik: udobnost

Zajednički nazivnik te suvremene game je udobnost. Citroën ima istinsko znanje i umijeće u osmišljavanju automobila koji svi redom nude posvemašnju i jednak nivo udobnosti svim putnicima. Marka tako nudi drukčiji način promišljanja udobnosti kako bi odgovorila na nova očekivanja kao i novi način života u automobilu.

Praktične tehnologije i još efikasniji motori

Citroën nudi najbolja tehnološka rješenja u službi kupca. To se odražava u ponudi motora najnovije generacije, poput dizelskog BlueHDi 150 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem i BlueHDi 180 S&S sa 6-stepenim automatskim mjenjačem EAT6 koji se trenutno ugrađuju u model Citroën C5 ili poput porodice benzinskih motora PureTech u kojoj je trocilindarski turbomotor PureTech izabran za „Engine of the Year”, a dostupan je na modelima C3, C3 Picasso, C4 Cactus, C4, C4 Picasso i Grand C4 Picasso.

Na međunarodnom automobilskom salonu u Frankfurtu, Citroën po prvi put u svijetu predstavlja konceptni automobil nadahnut modelom Méhari: Citroën CACTUS M. Tim novim konceptnim automobilom Citroën nudi outdoor inačicu modela C4 Cactus u obliku iznimno svježe i vedre izvedbe. Povrh samog dizajna, Citroën izražava istinsko umijeće življenja jer u fokus doživljaja automobila stavlja razonodu. Koncept CACTUS M s lahkoćom svladava svaki teren i svaku situaciju te time simbolizira slobodu, bijeg od svakodnevice i zadovoljstvo.

Citroen Cactus M koncept 2015 - 04

Otvoreni crossover 

Stil konceptnog automobila CACTUS M, već nagoviješten odlikama modela Citroën C4 Cactus, još je pustolovniji te potvrđuje srodnost s konceptom Citroën Aircross, predstavljenim u Šangaju prošloga aprila. Blatobrani su posebno oblikovani oko točka vozila kako bi mu dali zdepastiji i snažniji izgled. Uspravljeno vjetrobransko staklo, povišena karoserija i promjer kotača naglašavaju njegovu sklonost trenucima razonode.

Na bokovima karoserije velika plastična vrata pridonose lahkoći i sigurnosti vozila te mu daju originalan potpis. Takav dizajn podsjeća na duh slavnog modela Méhari, također vođenog filozofijom vozila za sve terene. Naime, kabina mu je potpuno otvorena pa se do stražnjih sjedala može doći prelaskom preko boka karoserije podupirući se na umetak na stražnjem boku. Stoga granica između putnika i svijeta koji ih okružuje više ne postoji.

Domišljat i okrenut razonodi

Svojim dizajnom Citroën CACTUS M razonodu stavlja u fokus doživljaja automobila i pretvara je u istinsko umijeće življenja. Savršen je primjer dizajn unutrašnjosti koji je preuzeo tehničke materijale izvorno korištene za aktivnosti na otvorenom. Za beskompromisnu uporabu vozila, cijela se kabina može oprati mlazom vode zahvaljujući sistemu za odvod ugrađenom u prostorima za noge. Budući da je model nadahnut surferskim svijetom, sjedišta nalikuju surferskim odijelima i presvučena su obojanom neoprenskom tkaninom koja je udobna i nepropusna.

Citroën CACTUS M odlikuje se i modularnošću, primijenjenom prije svega na krov koji se može ukloniti kako bi putnici mogli poslagati svu svoju opremu u vozilo (wakeboard, dasku za jedrenje…). Sve je oblikovano tako da pruža udobnost i opuštenost.

Citroen Cactus M koncept 2015 - 06

S lahkoćom na svakom terenu

Citroën CACTUS M stvoren je za bijeg od svakodnevice, istraživanje i osvajanje novih područja. Za koju god aktivnost, u bilo kojim vremenskim uslovima ili uvjetima na cesti, sve značajke vozila povećavaju bezbrižnost putnika. Sustav Grip Control omogućuje optimalno prianjanje na svim terenima i time osigurava bezbrižno skretanje s utabanih puteva.

CACTUS M pruža potpunu slobodu zahvaljujući modularnosti kabine koja se pretvara u ležaj i mekanom krovu od kojeg se može složiti šator. Taj mekani krov, koji podupire inovativni sistem napuhavanja, također pruža zaštitu u slučaju kiše. Citroën CACTUS M opremljen je i tehnologijom korisnom u svakodnevnom životu koju donosi cjelokupna korisna oprema modela C4 Cactus (tablet s dodirnim zaslonom, easypush upravljanje mjenjačem itd.).

Koncept CACTUS M savremeni je izraz vrijednosti koje su dovele do stvaranja modela Méhari. Vrijednosti poput udobnosti, užitka i razonode koje oduvijek motiviraju Citroën. Predstavljen uz model C4 Cactus i koncept Aircross, koncept CACTUS M dočarava svu vitalnost i koherenciju Marke.

Frankfurtski salon za javnost će biti otvoren od četvrtka 17. septembra 2015. Štand marke Citroën nalazi se u Paviljonu 8. Za novinare su predviđena dva dana: utorak 15. septembra i srijeda 16. septembra. Konferencija za novinare održat će se u utorak 15. septembra 2015. u 14:20 h.

Citroen Cactus M koncept 2015 - 07

Kategorije: Auto sajam, Noviteti