Acura NSX – Nova supercar generacija

Acura NSX 2015 - 01

Acura NSX – Nova supercar generacija

Acura NSX debitovala je prije 25 godina, od kada važi kao originlni uzorak. Ove godine, na sajmu NAIAS (North American International Auto Show) predstavlja novu generaciju NSX-a i to kao proizvodni model za koga će na ljeto početi primati naružbe, a prvi kupci će ih dobiti već početkom jeseni.

Kako bi svojim kupcim osigurali “nova sportska iskustva”, Acura je pripremila potpuno novi hibridni pogonski sklop “Sport Hybrid system” kojeg čine twin-turbo V6 SUS motor sa cilindrima postavljenim pod uglom od 75 °, tri elektromotora, 9-stepeni DCT (dual clutch transmission) mjenjač i novorazvijeni SH-AWD (Super-Handling All-Wheel Drive) sistem.

Acura NSX 2015 - 02

Razvoj nove generacije modela NSX, rezultat je trogodišnjeg intenzivnog razvoja koje su sproveli inženjeri u razvojnom centru u mjestu Raymond (Ohio). Razvoj se odvijao pod geslom “Precision Crafted Performance”, što je i vidljivo po agresivno dizajniranom prednjem dijelu, stražnjem dijelu koji je reminiscencija starog NSX-a, te savremene i prostrane unutrašnjosti.

U odnosu na prethodnika, novi model je duži, a prostrana unutrašnjost, te viši nivo udobnosti rezultat su međuosovinskog rastojanja produženog na 2.630 mm. Većina komandi smještena je na točak upravljača i na centralnu konzolu, sa ergonomskim i intuitivnim rasporedom koji odaje funkcionalnost i dizajnersku estetiku.

Acura NSX 2015 - 03

Mike Accavitti, podpredsjednik i generalni manager Acura divizije ima specifično viđenje novog modela: “Duša automobila je emotivna veza koju stvara sa vozačem. Kod novog NSX-a ta veza je trenutna i intenzivna.”

Ono što ovaj model izdvaja je izuzetno nisko težište, najniže u klasi, a konstruktori su mu podarili vrhunski dinamički potencijal koji se ogleda u sportski podešenom ovjesu sačinjenog od aluminija, gumama ContiSportContact™ dimenzija 245/35 ZR 19 naprijed i 295/30 ZR 20 straga, montirane na lagane felge dimenzija 19J x 8,5 i 20J x 11. U ovaj “Advanced Sports Package” uključen je kočioni system kojeg čine karbon-keramički diskovi te 6-klipne čeljusti naprijed i 4-klipne čeljusti straga.

Acura NSX 2015 - 04

Nova Acura NSX, ekskluzivno će se proizvoditi u pogonima PMC (Performance Manufacturing Center) u mjestu Marysville (Ohio), ćime se dodatno ističe njeno američko porijeklo.

Acura NSX 2015 - 05

Kategorije: Auto sajam, Sportisti