Zagreb Auto Show 2016: Priželjkivani povratak

Sajam automobila u Zagrebu 2016 - 01

Zagreb Auto Show 2016: Priželjkivani povratak

Nakon dugih osam godina pauze Zagrebački velesajam je ponovno postao centar automobilstičkog svijeta ovog dijela Europe. Na izložebenom prostoru površine 70.00 kvadratnih metara od 03 do 10. aprila na ZG Auto Showu nastupa ukupno 440 izlagača iz 33 zemlje.

Međunarodni salon automobila, motocikla i prateće industrije ZG Auto Show godinama je bio više od obične sajamske priredbe. Bio je to značajan događaj za Hrvatsku ali i za region. Zbog svoje atraktivnosti ZG Auto Show nikog nije ostavljao ravnodušnim. Bio je događaj o kojem se govorilo. Posebno je ostala upečatljiva 2008. godina, kada je sajam doživjeo vrhunac.

Sajam automobila u Zagrebu 2016 - 02

Nije se štedjelo ni u čemu. Bilo je tu svega i svačega, od ekskluzivnih automobila pa do obilja vrhunskog vina i šampanjca. Zbog toga, rekordan posjet nije bio nikakvo iznenađenje. Na žalost, nedugo zatim sve se raspalo kao mjehur od sapunice. Teška svjetska ekonomska kriza, koja je osobito pogodila automobilskju industriju, uzela je svoj danak. Pad prodaje novih automobila bio je ogroman. Za zastupnike automobila došla su teška vremena, a izlaganje na Velesajmu predstavljalo je luksuz, koji je malo ko mogao priuštiti.

Sajam automobila u Zagrebu 2016 - 06

Lijepa, tradicija je prekinuta sve do ove godine. Poslije osam godina, popularni ZG Auto Show se ponovno održava. Ova vijest je obradovala mnoge, ali je i dalje promatrana sa skepsom. I pored svih neprilika Zagrebački velesajam je 5. aprila širom je otvorio vrata ljubiteljima automobila, i ne samo njima. Sadržajno od sajma ne treba niti očekivati previše, ali ponuda je i veća od očekivane. Doduše, zbog loših tržišnih rezultata u Hrvastkoj od izlaganja odustao je Fiat sa sestrinskim markama Alfa Romeo, Lancia i Chrysler. Nema ni Japanaca, Honde i Subarua, kao ni švedkog Volva. To ne zanči da sajam gubi mnogo na kvaliteti i atraktivnosti, ima se na njemu šta vidjeti…

Sajam automobila u Zagrebu 2016 - 04

Pođimo samo od 70 modela ili njihovih verzija koji se prvi put pojavljuju u Hrvatskoj, a tu su i četiri svjetske vicepremijere, Audijev grtadski crossover Q2, prvi Seatov SUV pod nazivom Ateca, novi Volkswagen Tiguan kao te svjetski poznat hrvatski proizvod Rimac Concept S. Posebna atrakcju prestavlja ultrasportski Nissan GT-E Nismo sa nekih 600 KS, a ne smijemo zaobići i ultrasportske Lamborghini Huracan, Porshe 911 Turbo S kao i najbrži SUV na svijetu Bentley Bentayga. Posebu pažnju privlače dva atraktivna koncepta Mazda Koeru i Audi e-tron Quattro.

Sajam automobila u Zagrebu 2016 - 09

Pored automobila dobar dio sajamske manifestacije uključuje i gospodarska vozila, prateću industriju a posjetitelji mogu uživati u više nego više nego dobroj ponudi motocikla. Pored toga u vrijeme sajma previđeno je održavanje i mnogobrojnih pratećih atrakcija, polazeći od defilea bikera, oldtimer vozila i harlista, dok će se svih ovih dana održavati izložbe oldtimera, modela malih vozila i modela vlakova.

Sajam automobila u Zagrebu 2016 - 07

Bilo bi nepravedno a ne spomenuti istinske zvijezde sajma a to su hostese. Tradicionalno automobili i atraktivne ljepotice predstavljaju dobitnu kombinaciju koja najbolje izgleda zajedno. Tako je i ovoga puta, hostese su sastavni dio automobilske ZG priče, a i više od toga, jer može se desiti da automobil koji reklamiraju pored njih ostane u drugom planu. Bilo kako bilo, to je jos jedan dobar razlog za posjet ZG Auto Showu koji traje do nedjelje 10. aprila. Nećete se pokajati.

Milenko Zrnić

Sajam automobila u Zagrebu 2016 - 05

Kategorije: Auto sajam