Citroën osvojio Svjetsko prvenstvo FIA WTCC

WTCC Argentina 2014 - 03

Citroën osvojio Svjetsko prvenstvo FIA WTCC

Pozicionirajući četiri automobila među prvih pet, Citroën Total već je na kvalifikacijama ostavio snažan dojam na stazi Shanghai International. Početak prve utrke odvijao se pred prepunim tribinama koje su navijale za Maa Qinga Hua koji je startao iz prvog reda.

Nakon gašenja semafora, José María López skočio je na vodeću poziciju ispred svojeg kineskog kolege i Yvana Mullera. Sébastien Loeb, koji je u utrku kretao s petog mjesta, zakasnio je na startu te je prvi krug završio na sedmom mjestu. Poletni Ma Qing Hua na svojoj je domaćoj stazi stalno pritiskao Pechita Lópeza. Iako je nekoliko puta blokirao kočnice, vodeći je zadržao prednost, ali je nije uspio ni povećati.

Za to je vrijeme Sébastien Loeb započeo svoj spektakularan uspon. Krug za krugom, Tiago Monteiro, Gabriele Tarquini i Norbert Michelisz popuštali su pred napadima bivšeg vozača relija. Malo prije kraja prve utrke, na čelo se probila četvorka momčadi Citroën!

Automobili Citroën C-Elysée okupili su pred kockastom zastavom kako bi ovjekovječili ovaj povijesni trenutak Marke. José María López, Ma Qing Hua, Yvan Muller i Sébastien Loeb time su svojoj momčadi donijeli naslov prvaka svijeta u kategoriji konstruktora.

WTCC Spa Francorchamps 2014 - 04

Vremena za slavlje bilo je malo jer je druga vožnja započinjala za nekoliko minuta. Zbog obrnutog poretka, Sébastien Loeb bio je najbolje pozicioniran vozač momčadi Citroën – treći. Već nakon prvih nekoliko zavoja Yvan Muller dohvatio je svojeg momčadskog kolegu.

Loeb je zatim pokušao preteći Huga Valentea, ali je Muller to iskoristio da se probije naprijed!

U pokušaju da vrati svoju poziciju Sébastien Loeb slučajno je udario Yvana koji je napustio utrku s oštećenim stražnjim kotačem. Kao i obično, José María López uvukao se među vodeće i ubrzo se popeo na treće mjesto! Na toj je poziciji prošao kraj kockaste zastave i tako ostvario dragocjene bodove u svjetskom prvenstvu u poretku vozača. Sébastien Loeb utrku je završio na četvrtom mjestu, ali je zbog svog poteza dobio kaznu od 30 sekundi te je izbačen iz prve desetorice. Nakon okršaja s Norbertom Micheliszom i Tomom Coronelom, Ma Qing Hua utrku je završio peti.

Rekli su nam

Julien Montarnal, direktor za marketing, komunikaciju i sport Citroën: „Citroën se ponosi ovim pobjedama i naslovom. Stručnost, energija i strast Citroën Racing omogućili su nam da ostvarimo rezultate koji su nadmašili i naše najluđe snove. Dali smo si godinu dana da se upoznamo s ovom vrstom natjecanja, a naposljetku nam je toliko trebalo da osvojimo naslov! Želio bih zahvaliti cijeloj ekipi, svima onima koji su omogućili da se marka Citroën probije na mjesto koje zaslužuje: prvo. Osvojivši ovaj naslov u Šangaju, na ovom iznimno popularnom događaju, dogodio nam se najljepši scenarij. Kina je naše najveće tržište jer se ovdje proda svaki četvrti Citroën.  Svi naši uzvanici, koncesionari i kupci mogli su se uvjeriti u tehnološko znanje i umijeće marke Citroën.”

WTCC Spa Francorchamps 2014 - 01

Yves Matton, direktor CITROËN RACING: „Sezona nije još završila, ali već možemo reći da je ovo za nas bila uspješna godina. Godina koja je zapravo počela prije osamnaest mjeseci kad smo počeli raditi na ovom projektu. Bilo u našem tehničkom centru u Versaillesu ili na stazi, cijela je ekipa uložila mnogo energije kako bismo bili spremni za početak prvenstva. Zahvaljujući automobilu snažnog pedigrea i skupini iznimnih vozača, ostvarili smo izvanredne rezultate. Posebno bih htio zahvaliti Yvanu Mulleru na njegovoj suradnji s nama. Bilo je vrlo dirljivo osvojiti prva četiri mjesta u Kini i vidjeti Maa Qinga Hua na postolju.”

José María López: „Bio je to važan vikend i bio sam napetiji no inače. Iznimno je postignuće osvojiti naslov prvaka u kategoriji konstruktora sa Citroën Racing. Svaka čast svima koji su sudjelovali. Sad vjerujem više no ikad da je automobilizam timski sport, iako najveći dio slave pripadne vozaču. Nije bilo lako odnijeti ovu sedmu pobjedu jer mi Ma Qing Hua nije prestajao stvarati pritisak. To pokazuje da njegova pobjeda u Moskvi nije bila slučajna!”

Ma Qing Hua: „Prvenstveno, hvala i bravo za Citroën Total. Kao što smo vidjeli ovaj vikend, ovo je iznimno uspješna sezona. Ekipa se doista trudi što je više moguće nadoknaditi moje neiskustvo na stazi i motivirajuće je osjetiti takvu potporu. Završiti prvu utrku na drugom mjestu, tik do pobjednika, dobar je rezultat. To mi vrijedi više od pobjede u Moskvi.”

Yvan Muller: „Osobno, ovo nije bio najbolji vikend. Niti je ovo bila moja najbolja sezona! No sretan sam zbog rezultata svoje momčadi. Započeli smo našu suradnju prije 15 mjeseci i pravo je postignuće što smo osvojili ovaj naslov. Drago mi je zbog mehaničara, inženjera i svih koji su sudjelovali.”

Sébastien Loeb: „Prva je utrka bila uzbudljiva. Kasnio sam na startu, ali uspio sam se probiti ispred ostalih vozača i ostaviti ih iza sebe kako bih na kraj stigao četvrti. Ova prva četiri osvojena mjesta za nas će uvijek imati posebno značenje! U drugoj sam vožnji bio malo presiguran u sebe tijekom kočenja i slučajno sam udario Yvana. Jako mi je žao zbog njega i moja kazna je sasvim logična. Najbitniji događaj dana ipak je pobjeda naše ekipe!”

WTCC Salzburgring 2014 - 02

Rezultati

Utrka 1
1. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC) +2,089 s
3. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC) +5,793 s
4. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC) +6,175 s
5. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) +16,050 s
Najbrži krug: Ma Qing Hua za 1'50“833

Utrka 2
1. Mehdi Bennani (Honda Civic WTCC)
2. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC) +2,590 s
3. José María López (Citroën C-Elysée WTCC) +4,041 s
4. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) +13,976 s
5. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC) +14,416 s
13. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC) +37,197 s
Najbrži krug: Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC) za 1'51“316

Svjetsko prvenstvo u kategoriji vozača
1. José María López 384 boda
2. Yvan Muller 291 bod
3. Sébastien Loeb 251 bod
4. Tiago Monteiro 170 bodova
5. Norbert Michelisz 142 boda

Svjetsko prvenstvo u kategoriji konstruktora
1. Citroën Total 848 bodova
2. Honda 574 boda
3. Lada 334 boda

*Neslužbeni podaci do službene objave rezultata FIA-e.

WTCC - Utrka 1 i 2 - 01 Loeb

Kategorije: Auto sport