Adrian Newey: McLaren će biti najveća prijetnja Red Bullu u sezoni 2016.

Mclaren Fernando Alonso barcelona 2015

Adrian Newey: McLaren će biti najveća prijetnja Red Bullu u sezoni 2016.

Adrian Newey tehnički šef Red Bull Racinga smatra kako će Honda u 2016. godini napraviti veliki napredak u performansama pogonske jedinice koji će McLaren dovestu u borbu sa Red Bullom.

Tokom sezone 2015. ekipa Red Bulla imala je velike probleme sa Renaultovom pogonskom jedinicom, te su pokušali pronaći novog dobavljača. U toj nakani nisu uspijeli jer su ih odbili svi dobavljači pa su se morali vratiti na Renault. U sezoni 2016. Red Bull će opet koristiti Renaultovu pogonsku jedinicu, ali će u njihovom bolidu nositi drugo ime. Također, Ilmor će pomoći Red Bullu da unaprijedi Renaultov motor te Adrian Newey vjeruje da će napraviti napredak sa svojom pogonskom jedinicom.

Pored optimizma i većih očekivanja od Red Bullove šasije, Newey smatra da je teško napraviti značajan skok u razvoju motora kako bi se ravnopravno borili sa Mercedesom i Ferrarijem. Pored toga, Newey se boji napretka koji će sigurno McLaren i Honda napraviti u nadolazećoj sezoni 2016.

“Iskreno, mislim da će biti ekstremno teška sezona za nas. Ako naša pogonska jedinica bude imala istu količinu snage kao 2014. i 2015, onda ćemo biti još više iza. U našim istraživanjima, naišli smo na poboljšanja na šasiji, ali i ostali timovi će se poboljšati. Mercedes i Ferrari će se poboljšati. Naš sestrinski tim, Toro Rosso, sa Ferrarijevim motorom iz 2015. bit će daleko ispred ovogodišnjeg Renaultovog motora. Vjerujem i da će Honda napraviti veliki korak naprijed. Mislim da je njihov motor sa unutrašnjim sagorijevanjem jako dobar.”

“Njihov problem ove godine bio je u prikupljanju toplotne energije na turbo punjaču, te što je MGU-H sistem bio vrlo mal. Ali, to je problem koji je lahko riješiti preko zime. Tako da će iduća godina biti vrlo teška za nas. Sve se svodi na to što će se dogoditi sa pravilima u 2017. i dalje. Da li postoji želja vrhovnog tijela da dozvoli privatnim timovima da propisno imaju konkurentne motore ili ne.” rekao je Adrian Newey.

Kategorije: Formula 1