Alonso: Za naslov prvaka potrebna su nam Vettelova odustajanja

Formula 1

Alonso: Za naslov prvaka potrebna su nam Vettelova odustajanja

Fernando Alonso svjestan je zaostatka za vodećim Sebastianom Vettelom te zna da će mu trebati sportske sreće a Vettelu sportske nesreće, da bi nadoknadio zaostatak. Za to će mu trebati Vettelova odustajanja…

U intervjuu kojeg je tokom posljednjih dana ljetne pauze dao za španske novine Marca, Fernando Alonso još je jednom ponovio da će Ferrari pokušati pobijediti na svim preostalim utrkama ove sezone, ali tom prilikom naglasio je da će im za osvajanje naslova trebati i nešto sreće u vidu odustajanja Sebastiana Vettela.

“Ferrari na utrke jednostavno ne može ići bez da razmišlja o pobjedi. Ali, mi smo realisti i znamo koliko će to biti teško. Potrebna su nam Vettelova odustajanja” 

Alonso se nada boljoj 2012.

Ako statistički gledamo, Alonso nema velike šanse da osvoji naslov prvaka ove godine, zato je uvjeren da će Ferrari biti spreman i konkurentan za početak sljedeće sezone, što je rezultat restrukturiranja tehničkog odjela momčadi.

“Naravno da ih možemo uloviti. Pravila se nisu mijenjala, blown difuzori će biti zabranjeni zbog čega ćemo morati promijeniti filozofiju razvoja i testiranja u zračnom tunelu. Primijetio sam da smo sada ambiciozniji i optimističniji te da smo brži i odlučniji kod odluka i razvoja. Imamo unaprijeđenu strukturu i metode rada,” zaključio je.

Ferrari će se teško nositi u ostatku sezone sa glavnim konkurentima, Red Bullom i McLarenom, posebno zbog činjenice da su najavili prestanak razvoja bolida 150° Italia. Mada iskreno u to nevjerujemo, više zvuči kao jedan blef, jer puno je razloga zbog čega to neće a i nebi smjeli uraditi.

Kategorije: Formula 1