Exxon/Mobil napušta McLaren i saradnju nastavlja sa Red Bullom

Formula 1

Exxon/Mobil napušta McLaren i saradnju nastavlja sa Red Bullom

Exxon/Mobil napušta McLaren nakon 21 godine partnerstva te svoj prorgram u Formuli 1 nastavlja sa novim parnerom ekipom Red Bull.

McLaren i Mobil sarađivali su 21 godinu i za taj period uživali su u četiri šampionske titule te osvojili 78 pobjeda. Međutim, višegodišnji izoztanak rezultata ekipe McLaren narušio je partnerski odnos, a ekipa Red Bulla uspjela je da pridobije Exxon/Mobil te da s njima napravi novi partnerski ugovor.

Red Bull je u velikoj tehničkoj reorganizaciji pa dovođenje Exxon/Mobila jedan je od strateških poteza austrijske ekipe. Red Bull je dosada koristio gorivo i ulje Francuskog Totala koji je i zvanični partner Renualta.

McLaren je ostao bez bitnog partnera u kratkom periodu, ali je uspio pronaći novog partnera, a to je Castrol/BP koji se vraća u F1. Podsjećanja radi, Castrol je bio dugogodišnji partner ekipe Williams u eri kada su koristili BMW motore. Castrol/BP ima iskustvo u F1, ali postoji mogućnost da se problemi jave već u prvoj sezoni jer je Honda usko sarađivala sa Exxon/Mobilom u razvoju motora. No, postoji mogućnost da Honda napravi bolji rezultat sa Castrol/BP-om. Za to ćemo morati sačekati narednu sezonu.

McLaren ni Red Bull nisu zvanično potvrdili nove tehničke partnere, ali to se očekuje na kraju sezone 2016.

Kategorije: Formula 1