Pirelli predstavio pneumatike za 2013.

Pirelli 2013

Pirelli predstavio pneumatike za 2013.

Trenutno jedini dobavljač pneumatika za Formulu 1 italijanski Pirelli, u svom sjedištu u Milanu, zvanično je predstavio Fromula 1 pneumatike za sezonu 2013. Kao i prošle sezone slik pnaumatici nosit će oznaku P Zero, dok su pneumatici za kišne uslove promovisani pod nazivom Cinturato. Iz Pirellia ističu da su predstavljeni pneumatici razvijeni prema zahtjevima F1 timova i FIA-e.

Novi pneumatici u odnosu na prošlogodišinje bit će nešto mekši, dok će struktura biti nešto fleksibilnija. Iz Pirellia očekuju da će na premijernoj utrci biti potrebno dva ulaska u boks, ako na stazi budu vladali normalni uslovi. Prema tim očekivanjima jedan set pneumatika trebao bi izdržati oko dvadeset krugova. Značajan napredak novih pneumatika treabo bi se osjetiti i po pitanju toplotne degradacije, koja bi trebala biti znatno smanjena u odnosu na prošlogodišnje pneumatike.

Razlika između pneumatika kretat će se od 0,6 do 0,7 sekundi po krugu, a vremena po krugu rebala bi biti bolje za pola sekunde. Pored poboljšanja novi pneumatici dobili su i drugačije oznake po kojima će ih gledaoci moći razlikovati. Tako će super mekana (super-soft) smjesa biti obilježena crvenom bojom, mekana (soft) žutom, srednje tvrda (medium) bijelom i tvrda (hard) oranž bojom.

Pneumaici za kišne uslove imat će sljedeće oznake: Pneumatici za polumokru stazu ili za slabiju kišu (Intermediate) bit će u zelenoj boji, dok potpuno kišni (full wet) pnemuatici bit obilježeni u plavoj boji.

Testni vozači Pirellija i ove godine bit će Jaime Alguersuari i Lucas di Grassi, a testove pneumatika provode na modifikovanom F1 bolidu Renault R30 iz 2010. godine. Tokom zimske pauze test vozači Pirellija prešli su oko 7.000 kilometara, a testove su provodili na četiri staze od čega se na dvije voze redovne utrke F1. Testne staze bile su Jerez, Spa, Barcelona i Paul Ricard.

Radna temperatura pneumatika za sezonu 2013.
  • super mekana:    85 – 110 °C
  • mekana:              105 – 125 °C
  • srednja tvrda:      90 – 115 °C
  • tvrda:                    110 – 135 °C

Pirelli pneumatici 2013_

Kategorije: Formula 1