Samo za 1 krug!

Pirelli gume samo za 1 krug!

Formula 1

Pirelli je odlučio da bude u centru pažnje Formule 1. Kako su timovi tokom 2012. otkrili sve tajne njihovih guma i naučili s njima raditi, Talijani su za 2013. potpuno promijenili specifikaciju, kako bi anulirali sva stečena znanja o korišenju guma.

McLrenov vozač Sergio Perez izjavio je da je potpuno iznenađen kratkim vijekom trajanja nove specifikacije. “Ovo je ekstremno. Trošenje je ogroman problem i veliko iznenađenje. Često je slučaj da na zimskim testiranjima ima puno trošenja, ali nikad nije bilo ovako.”, izjavio je Perez.

S obzirom da su sada sve okrenuli naglavačke, Formula 1 opet može očekivati urnebes u prvom dijelu sezone. Isti scenarij dogodio se i 2012. kada je na prvih sedam utrka pobijedilo sedam različitih vozača, među kojima je bio čak i Pastor Maldonado iz, tada osrednjeg, Williamsa.


Šta možemo očekivati u Melbourneu?

“Ovdje ćemo za nekoliko mjeseci voziti utrku i malo smo zabrinuti. Još uvijek učimo o novim gumama i ostaje mi samo da se nadam da će se stvari do tada promijeniti. Ako se ništa ne promijene, u Melbourneu bi mogli imati 10 zaustavljanja u boksu.”,dodao je Perez.


Alonso se pridružio kritikama

Pirellijeve gume kritizirao je i Fernando Alonso, rekavši kako smjesa koju je Pirelli pripremio nije adekvatna za zimska testiranja. Gume koje timovi sada imaju na raspolaganju samo ometaju testne programe, tvrdi Alonso. Naime, gume tako brzo odlaze da timovi imaju samo krug-dva u kojima mogu obaviti adekvatna mjerenja performansi novih komponenti.

“Ovo možda i nije najbolje rješenje za zimska testiranja. Imamo gume koje traju samo jedan krug. Na bolidima imamo jako puno stvari koje trebamo testirati i za koje moramo prikupiti jasne i potpune informacije. I onda imamo samo jedan jedini krug za mjerenja jer gume odmah nakon toga popuste pa zaostajete od četiri do šest sekundi,” dodao je Alonso.


		
						
								
Kategorije: Formula 1