Fernando Alonso na VN SAD koristi pojačani motor – Jenson Button ostaje na starom!

Jenson Button Fernando Alonso 2015

Fernando Alonso na VN SAD koristi pojačani motor – Jenson Button ostaje na starom!

Partnerstvo između McLarena i Honde već duže vrijeme je u krizi zbog loših rezultata, a kulminacija loših odnosa bila je na VN Japana kada je Alonso uputio ponižavajuće komentare na račun Hondinog motora. 

Ron Dennis “veliki šef” McLaren ekipe nije bio zadovoljan izjavama Alonsa, ali za razliku od njega Yasuhis Arai šef Hondinog motorsport odjela izjavio je kako tu nema ništa sporno, te da takve izjave na Hondu djeluju motivirajuće.

Podsjećanja radi, Fernanod Alonso je na stazi Suzuka preko radio komunikacije rekao da je Hondin motor u rangu motora koji se nalazi u GP2 bolidima.

“Prije svega, komentari Fernanda sa Suzuke na nas su djelovali ohrabrujuće i motivirajuće. Prema tome, ne mislim ništa loše o tome i to uopše ne gledam negativno. Jednostavno moramo biti bolji”, rekao je Arai.

Honda je ekspresno reagovala pa su za VN Amerike pripremili pojačani agregat koji bi trebao imati oko 20 KS više, a isti su testirali tokom slobodnih treninga za VN Rusije. Alonso će tako za VN Amerike koristiti pojačani motor, dok će Button sačekati da se njegov motor kompletira, pa bi isti trebao biti dostupan na narednoj utrci. Ipak, postoji vjerovatnoća da Honda ide sa konzervativnim pristupom utrci za VN Amerike, prvenstveno zbog sumnji u pouzdanost novog motora.

Kategorije: Formula 1