Ferrari priprema bolid koji će imati 1.000 KS?

Formula 1

Ferrari priprema bolid koji će imati 1.000 KS?

Prema pisanju medija iz Italije Ferrari priprema potpuno novu pogonsku jedinicu za sezonu 2017. koja bi trebala razvijati znatno više snage od dosadašnje što bi mu pomoglo u borbi za titulu šampiona.

Ekipa Ferrarija nastoji da se vrati na pobjedničke staze te da sustigne ekipu Mercedesa koja dominira Formulom 1 od uvođenja V6 motora. Novi Ferrarijev projekat nosi oznaku 668 i zvanično će biti predstavljen 24. februara u Maranellu.

Prema posljednjim glasinama, Ferrari je proizveo novi multi-jet sistem ubrizgavanja u saradnji s kompanijom Mahle technology. Novi sistem ubrizgavanja trebao bi obezbijediti veću snagu pogonske jedinice i povećanje njene efikasnosti. Također, MGU-H sistem trebao bi biti unaprijeđen koji je povezan s turbo punjačem. Pored novog motora Ferrarijevi inžinjeri su proizveli i potpuno novi mjenjač.

S promjenom mjenjača promijenjeno je i zadnje vješanje koje više neće biti ugrađeno između diferencijala i kutije mjenjača. Stari raspored komponenti je timu omogućio da napravi uži dizajn vješanja, ali taj koncept nije bio dovoljno efikasan kada je u pitanju trakcija.

Prema nekim procjenama, novi bolid Ferrarija trebao bi raspolagati sa 1.000 KS. Da li Ferrari ide u dobrom razvojnom pravcu pokazat će prvi zimski testovi.

Kategorije: Formula 1