McLaren i Force India traže da FIA istraži odnos Haasa i Ferrarija

Formula 1

McLaren i Force India traže da FIA istraži odnos Haasa i Ferrarija

Timovi McLarena i Force Indije od FIA-e traže da istraži prirodu tehničkoga odnosa između Haasa i Ferrarija zbog šokantne brzine koju je Haas pokazao na prvoj utrci svoje treće sezone u Formuli 1 u Australiji.

Haas je bio iznenađenje predsezonskih testiranja, ali tek kad su na prvoj utrci sezone ponovili prikazanu brzinu i zauzeli treći startni red u Melbourneu suparnici su počeli sumnjati da je odnos Haasa i Ferrarija previše blizak.

Fernando Alonso već je u petak rekao da nije iznenađen brzinom “Ferrarijeve replike” na što je Magnussen odgovorio da je Španac samo zavidan što je Haas brži od McLarena.

Haas od Ferrarija koristi sve dijelove koje pravila dopuštaju kao što pogonska jedinica, mjenjač, prednji ovjes i hidraulika, a iako šasiju izrađuje talijanski specijalist Dallara, koji razvija i aerodinamički paket, nemoguće je ne uočiti veliku sličnost između Haasa i Ferrarija.

“Ne znam kako to rade, to je čarolija,” rekao je operativni šef Force Indije Otmar Szafnauer. “To nikad niko nije učinio u Formuli 1. Ne znam kako može biti u redu da neko ko je nekoliko godina u ovom sportu bez ikakvih resursa proizvede bolid. Događa li se to čarolijom? Ako da, želim taj čarobni štapić.”

McLarenov izvršni direktor Zak Brown kaže da nije siguran krši li Haas pravila svojom (pre)bliskom saradnjom sa Ferrarijem, ali je istaknuo da je njihov VF-18 vrlo sličan prošlogodišnjem Ferrariju.

“Nemam nikakav dokaz,” rekao je Brown. “Svi znamo da imaju vrlo blisku saradnju sa Ferrarijem i mislim da moramo osigurati da ta saradnja nije prebliska.” “Moglo bi biti nešto uticaja, definitivno postoje neki dijelovi bolida koji izgledaju vrlo slično prošlogodišnjem bolidu [Ferrarija]. Ali to je na inženjerima i FIA-i da pogledaju izbliza.”

(www.maxf1.net)

Kategorije: Formula 1