McLarenov bolid Ayrtona Senne bit će prodat na aukciji u maju

McLarenov bolid Ayrtona Senne bit će prodat na aukciji u maju

Bolid McLaren MP4/8A, koji je vozio legendarni vozač Formule 1 Ayron Senna u njegovoj posljednjoj utrci u Monaku 1993. godine, bit će prodat na aukciji u maju.

Senna je 1993. godine u svojoj posljednjoj sezoni u McLarenu završio na drugom mjestu sa 16 bodova manje od šampiona Alaina Prosta. Vozeći svoj bolid došao je do svoje šeste i posljednje pobjede u Monaku, a to je ujedno i rekord koji nije oboren iako je prošlo 25 godina.

Senna je bolid vozio na još šest utrka te sezone, a nakon posljednje trke u Italiji na kojoj se povukao nakon kontakta sa Damonom Hillom i Martinom Brundleom, bolid je korišten kao rezervni za dvije preostale utrke u Japanu i Australiji. Senna je slavio na obje trke.

Bolid MP4/8A sa Fordovim motorom je i danas u voznom stanju i veoma dobro je očuvan. Očekuje se da će na aukciji 11. maja biti prodat za visoki sedmocifreni iznos.

U novembru prošle godine je Ferrarijev bolid iz 2001. godine, koji je Michael Schumacher vozio za svoju posljednju pobjedu u Monaku, prodat za 7,5 miliona dolara. Radi se o najvrednijem bolidu iz moderne ere Formule 1.

(www.maxf1.net)

Kategorije: Formula 1