Mercedes priprema impresivan F1 motor sa više od 900 KS

Mercedes F1 motori 2014-2018

Mercedes priprema impresivan F1 motor sa više od 900 KS

Dolaskom novog tehničkog pravilnika koji je uveo 1.6-litrene turbo hibridne motore u Formulu 1 najbolje je iskoristio Mercedes te je osvoji dvije titule u vozačkoj i konstrukotrskoj konkurenciji. U dolasku treće sezone za 1.6-litrene pogonske jedinice Mercedes najavljuje još impresivnije performanse.

Iz Mercedes AMG HPP odjeljenja tvrde da njihova hibridna pogonska jedinica trenutno razvija više od 900 konjskih snaga. Andy Cowell, direktor Mercedes AMG HPP-a dodaje da ne vidi nikakvu prepreku koja bi mogla usporiti razvoj Mercedesove pogonske jedinice u predstojećim godinama. On je također objasnio da aktuelni 1.6-litreni V6 turbo hibridni motor trenutno razvija više snage od nekadašnjeg 3.0-litrenog V10 Mercedesovog motora iz 2005. sa kojim su se borili za naslov prvaka u McLarenovoj šasiji.

“To je najsnažniji motor Formule koji smo napravili, sa više od 900 konjskih snaga. Prilično lijepe brojke za ovaj mali 1.6 motor, ali ta snaga je postignuta jer se promijenila efikasnost. Imamo tehnologije cestovnih automobila, ali i nove i rastuće tehnologije, a pritom mislim na MGU-H. Toplinska efikasnost raste u uporedbi sa onim gdje smo bili 2014. Možda će i ove godine rasti, a to će se sigurno dogoditi u budućnosti jer niko nije rekao da smo došli do kraja. Kada hodam fabrikom, nikada ne čujem ljude da govore kako je ovo najbolje što možemo napraviti ili da je to optimum. Postaje li teže pronaći velike dobitke? Da, ali postoji puno područja gdje ćemo zabilježiti male pomake. Ne vjerujem da iko ovdje misli kako smo došli do kraja.”, rekao je Andy Cowell.

Kategorije: Formula 1