Red Bullova žalba na diskvalifikaciju Ricarda odbijena

red bull ricciardo australia 2014-podium

Red Bullova žalba na diskvalifikaciju Ricarda odbijena

Red Bull je uložio žalbu na odluku o diskvalifikaciji Daniela Ricciarda na VN Australije, a ista je odbijena nakon saslušanja u Parizu. Sada je i definitivno Red Bull ostao bez bodova u prvoj utrci sezone.

Daniel Ricciardo je VN Australije završio kao drugi, ali poslije utrke je diskvalifikovan nakon što su sudije utvrdili da je protok goriva kroz motor njegovog RB10 bolida bio već od dozvoljenih 100 kg/h. Red Bull je odmah uputio žalbu na odluku, a uz to su priložili argumente da su koristili svoju opremu za mjerenje protoka goriva, s obzirom na nepouzdanost FIA-inog senzora.

Saslušanje po pitanju uložene žalbe održalo se u ponedjeljak, a Međunarodni Žalbeni Sud je saslušao argumente ekipe Red Bulla. Na saslušanju su bili prisutni predstavnici ekipa Mercedesa, McLarena, Lotusa, Williamsa i Force Indije. Nakon saslušanja Red Bulla, Sud je donio konačnu odluku.

“Sud je, nakon što je saslušao strane i proučio njihove prijave, odlučio uzdržati odluku sudaca broj 56, kojom su odlučili isključiti bolid broj 3 iz rezultata Velike Nagrade Australije 2014.”

FIA će objaviti punu presudu tokom ove sedmice.

Kategorije: Formula 1