Toto Wolff: Rizik je opskrbljivati McLaren našim motorima, ali spremni smo za to

Toto Wolff 2022

Toto Wolff: Rizik je opskrbljivati McLaren našim motorima, ali spremni smo za to

Toto Wolff šef Mercedes AMG F1 tima svjestan je da opskrbljivanje McLarea sa Mercedesovim motorima može predstavljati popriličan rizik za njegov tim, ali ističe da su spremni preuzeti rizik.

McLaren se vraća na Mercedesove motore od 2021. godine čime će obnovit vrlo uspješnu suradnju sa Mercedesom. Šest godina nakon raskida saradnje tima iz Wokinga i njemačkog proizvođača motora, stari partneri će krenuti u novu eru saradnje.

Britanski tim želi se vratiti u sam vrh a u tom nastojanju Mercedesovi motori trebali bi imati značajnu ulogu. U Mercedesu su svjesni da bi McLaren mogao biti ponovo konkurentan sa njihovim motorima, te da bi mogli imati još jednog ozbiljnog konkurenta za titulu.

“Nova era će startati 2021. godine sa ujednačenijim gridom i jačom konkurencijom. Vjerujemo da sa strane pogonske jedinice više toga možemo naučiti pridodajući još jednog korisnika naših motora već postojećima. McLaren itekako cijenimo. Koraci koje su Zak Brown i Andreas Seidl povukli definitivno izgledaju vrlo obećavajuće, a prednosti nadmašuju potencijalne deficite zbog utrkivanja sa žestokim suparnikom poput McLarena u budućnosti.”

“Naučili smo da je prednost imati više pogonskih jedinica na stazama. Možda tu postoji pitanje procesa i logistike jer svi moraju biti opskrbljeni u isto vrijeme, ali mislim da je mnogo više pozitivnih stvari. Tu je finansijska korist, što je opet vrlo korisno za razvoj pogonskih jedinica. Generalno, mnogo je pozitivnih stvari.”

“Postoji jedan rizik u toj priči. Ako McLaren odradi dobar posao, žestoko će pritiskati pa možda nas i nadmašiti do mjere da mogu reći – pa to je ista pogonska jedinica, vi momci ne radite svoj posao dovoljno dobro. Ipak, s obzirom na to gdje smo sada, nakon sedam godina hibridne ere, spremni smo za taj korak”, rekao je Toto Wolff.

Kategorije: Formula 1