MotoGP komisija zabranila aerodinamička krilca u 2017.

andrea iannone ducati team 2016

MotoGP komisija zabranila aerodinamička krilca u 2017.

MotoGP komisija zvanično je zabranila upotrebu aerodinamičkih krilaca u “kraljevskoj” klasi za narednu sezonu 2017.

Komisija u sastavu Dorna predsjednik Carmelo Ezpeleta, Ignacio Verneda (FIM direktor), Herve Poncharal (IRTA), Takanao Tsubouchi (MSMA), Javier Alonso (Dorna) i Mike Trimby (IRTA, sekretar sastanka Assen) jednoglasno je donijela ovu odluku. U njihovom saopštenju stoji da će timovi u ovoj sezoni moći koristiti krilca, ali da od naredne sezone će to biti potpuno zabranjeno.

“Komisija je jednoglasno složila da, počevši od 2017., korištenje aerodinamičkih krila u MotoGP klasi bit će zabranjen. Stvarni propis će se replicirati za Moto3 i Moto2 kategorije, gdje je već zabranjena upotreba krila. Krila koje su u skladu sa važećim tehničkim propisima mogu i dalje koristiti za ostatak sezone 2016. godine.”

ducati team krilca - wings

Aerodinamička krilca prvo je uvela ekipa Ducatia, a ona su bila stalni izvor neslaganja u MotoGP padoku već u ranoj fazi sezone. Veliki broj vozača ukazuju na to da su krilca sigurnosni i estetski problem za motocikle do vozač Ducatia Andrea Iannone tvrdi da je to stvar ljubomore drugih vozača jer njihovi timovi nisu uspjeli iskoristiti ovu mogućnost na najbolji način.

Kategorije: Moto GP