“Petit Le Mans”

Audi kreće na “Petit Le Mans” iz prvog startnog reda

Audi Sport Team Joest uhvatiti će se u koštac s 1000-milja “Petit Le Mans” utrke u Road Atlanta (američkoj saveznoj državi Gruzija) iz prvog startnog reda. Timo Bernhard je tek 128 hiljaditih dijelova kasnio da bi preuzeo pole. To znači da će Audi R18 TDI biti u prvom redu opet na svoj petoj utrci.
Kvalifikacije na 4,088 kilometara dugoj Atlanta stazi bile su odraz prethodnog treninga: najbrži dizelski sportskih automobila za utrke, Audi i Peugeot stalno uzimaju preve redove na startu i postavljaju nove rekorde. Tri najbrža vremena idu u Audiu i dva Peugeotu.

Vrijeme je bilo slično i uzbudljivo kao u petak poslijepodne. Prvo, Peugeot vozač psotavili su se na prva mjesta sa najbržim krugovima cijelog vikenda. Zatim je Audi uzvratio: Timo Bernhard u Audiu R18 TDI određenim kao automobil broj “1” uspio izboriti poziciju dva na startu između dva tvornička Peugeot automobila.

Dindo Capello u “sestrinskom automobilu” – broj “2” – bio u brzom krugu, kada ga je usporio prototip na stazi, te je  izgubio presudno vrijeme u trci za pozicijom. Talijan je završio kvalifikacije četvrtoj poziciji.

U nedjelju napravljen je dobar posao, a sve se to radilo kroz izuzetno veliku gužvu na stazi gdje se nije mogla pokazati čista brzina. 57 vozila na stazi u Road Atlanta. Prema tome, brzi LMP1 sportski automobila moraju stalno prestizati i voziti svoju utrku. Dakle, Audi Sport Team Joest nije se mogao u potpunosti posvetiti pravljenju optimalnog set-up za utrku za vrijeme treninga.

Na dan utrke organizatori na stazi u Atlanti očekuju rekordan odaziv. Nakon iznimno vruće sedmice u Gruziji vremenska prognoza predviđa malo hladnije temperature. Utrka će početi 11:30 po lokalnom vremenu (17:30 CET), a pokriva udaljenost od 1000 milja ili najviše deset sati.

U prvom startnom redu su Audi R18 TDI Timo Bernhard, Romain Dumas i Marcel Fässler, točak do dočka, drugi startni red čine Dindo Capello, Tom Kristensen i Allan McNish. Sa devet uspjeha, Audi je rekordni pobjednik “Petit Le Mans” utrke.

(izvor:Audi AG)
Kategorije: Auto sport