Petit Le Mans: Rezultati

Rezultati utrke Petit Le Mans

Ovogodišnji, 14. Po redu Petit Le Mans (Road Atlanta, Georgia, USA) je iza nas i najviše će se pamtiti po potpunoj eliminaciji Audi Sport Team Joest iz trke. Audi broj 1 kojeg je vozio Romain Dumas je u osmom satu trke sustigao Peugeot broj 8 za čijim je volanom bio Franck Montagny. Prateći ga u stopu i pojačavajući pritisak u jednom trenutku je pokušao preći u vodstvo, ali je pri tome napravio kontakt s vozilom GT klase, izgubio kontrolu i udario u zid. Montagny i Dumas su neprosredno prije blage lijeve krivine zaobilazili sporijeg Porschea GTC i Romain Dumas je odlučio iskoristiti priliku i pokušati preći na prvo mjesto. Međutim, Montagny je brzo reagovao i zatvorio mu putanju, tako da je Dumas, da bi izbjegao sudar s Peugeotom, morao kočiti i skloniti se ulijevo, gdje se još uvijek nalazio Porsche, koji ga je udario u stražnji lijevi dio vozila, zbog čega se Audi zavrtio u zabio se u zid. Niko nije ozbiljnije povrijeđen, a Porsche je čak uspio nastaviti trku bez zaustavljanja.

Drugi Audi Sport R18 TDI je imao tehničkih problema od početka i nakon više zaustavljanja u boksu, odustao je od trke. Peugeot je bez većih poteškoća osvojio prva dva mjesta u konačnom poretku:

1 #8 Peugeot 908 (Montagny/Sarrazin/Wurz)
2 #10 Peugeot 908 Hdi-FAP (Lapierre/Minassian/Gene)
3 #007 Aston Martin Racing / Lola B09 (Fernandez/Mucke/Primat)
4 #24 Oak Pescarola (Yvon/Pla/Premat)
5 #12 Rebellion Lola B10 (Prost/Jani/Belicchi)

Ovom pobjedom Peugeot je obezbijedio dovoljan broj bodova (Peugeot 182, Audi 108) za pobjedu među proizvođačima za ovu sezonu International Le Mans Series.

Sljedeća Le Mans International Series trka se održava u Zuhaiju u Kini 13. Novembra.

Snimak izlijetanja sa staze Romaina Dumasa

Kategorije: Auto sport