ACCIONA – Prvi električni automobil na Dakaru

Dakar Rally

ACCIONA – Prvi električni automobil na Dakaru

Španska firma ACCIONA je sagardila prvi automobil sa električnim pogonom, koji će učestvovati na Dakaru. Rally Dakar je veliki izazov, kako za vozilo, tako i za posadu, pa gotovo polovina prijavljenih na startu, ne stigne do cilja. Kamenje, pijesak, fina prašina, temeprature preko 50°C, dio su ‘ugođaja’ sa kojim se učesnici suočavaju svakodnevno.

Prvo električno vozilo na Dakar-u pokrće elektromotor snage 220 kW sa 700 Nm okretnog momenta, koji se napaja iz bloka Li-Ion baterija kapaciteta 140 kWh, što bi trebalo biti dovoljno za savladavanje dionice od preko 320 km, bez dopunjavanja. Naime, tokom 9.000 km dugačkog relija, automobili u prosjeku potroše oko 2.200 l goriva, a za ovaj istorijski poduhvat, ACCIONA je pripremila 20-to člani prateći tim, koji će po potrebi mijenjati baterije i popravljati vozilo, dok će se za upravljačem nalaziti Albert Bosch i Agustín Payá.

Njihovo električno vozilo, se na prvi pogled ne razlikuje mnogo od uobičajenog, a tek će pažljiviji posmatrač uočiti solarni panel površine 0,25 m2, smješten na krovni spoiler, koji će osiguravati dodatnih 100 Wh električne energije.

Razvoj vozila ACCIONA 100% EcoPowered trajao je 2 godine, a za to vrijeme pripremljeno je bukvalno sve, od cijevnog okvira, sistema ovjesa, do potpuno električnog pogona, koji bi trebao (mogao) izdržati sve teškoće najzahtjvnijeg relija.

ACCIONA EcoPowered Dakar tech

Kategorije: Rally Dakar