Završen Dakar

Dakar rally 2013: Etapa 14.

dakar 2013 etapa 14

Završen je Dakar reli 2013, nakon što je odvežena i posljednja 14. etapa od La Serenae do Santiaga. Pobjednici Dakara 2013. Cyril Despres, na motociklu, Stephane Peterhansel u automobilu i Eduard Nikolaev u kamionu.


Motori

Cyril Despres odbranio je prošlogodišnju titulu pobjednika Dakara na KTM-ovom motociklu. On je na posljednjoj ovogodišnjoj 14. etapi ostvario simbolično 14. mjesto, sa 03:58 minuta zaostatka u odnosu na prvoplasiranog Rubena Fariau koji je pobjedio sa vremenom 1 sat, 43 minute i 06 sekundi. Drugo mjesto osvojio je Španac Barreda Bort na Huskvarni koji je kasnio samo 8 sekundi, a treće mjesto zauzeo je Portugalac Rodrigues na Hondi sa zaostatkom od 24 sekunde. U generalnom plasmanu druo mjesto pripalo je Rubenu Fari, a treće Franciscu Lopezu. U generalnom plasmanu prvih pet mjesta pripalo je KTM-ovim vozačima.


Automobili

Peterhanselov vodonoša Nani Roma pobjednik je posljednje etape ovogodišnjeg Dakara, s vremenom 1 sat 44 minute i 10 sekundi. Drugo mjesto pirpalo je Argentincu Terranovi u BMW X3 koji je zaostao samo 13 sekundi, a treće mjesto pripalo takođe Aregentincu Alvarezu u Toyoti sa zaostakom od 31 sekunde. Branilac titule Peterhansel posljednju etapu je odvezao bez ikakvog rizika pa je završio na desetom mjestu, što mu je bilo dovoljno za sigurnu odbranu titule.


Kamioni

Holanđanin Versluis u MAN-u pobjednik je posljednje etape sa vremenom od 2 sata, 2 minute i 40 sekundi, a drugo mjesto pripalo je njegovom zemljaku De Rooyu u Ivecu koji je kasnio 02:04 minute. Treće mjesto pripalo je Biasionu takođe u Ivecu sa zaostatkom od 02:17 minuta. Pobjednik u generalnom plasmanu Nikolaev završio je na sedmom mjestu sa zaostatkom od 05:56 minuta. U generalnom plasmanu prva tri mjesta pripala su vozačima Kamazove plave armade. Pored pobjednika Nikolaeva, drugo mjesto pripalo je Maredeevu i treće Karginovu.

Dakar rally 2013: Etapa 14.

Kategorije: Rally Dakar