Dakar: 10. etapa

Dakar: 10. etapa / Iquique – Arica

Etapa za velike brzine!

Na desetoj etapi Dakara morali su gas odvrnuti do kraja. Današnja dionica u glavnom pruža vozačima mogućnost da odvrnu gas koliko može, ali ova dionica je vrlo opasna i vrebaju iznenađenja na svakom metru! Posebno je opasna za motocikliste jer u prašini koja staje iza vozača koji su prije prošli gotovo da ne vide ništa, a svo vrijeme moraju voziti 150-170 km/h.

Motocikli – Današnji pobjednik je Barreda Bort na Husqvarni! Konačno da se neko umješa u pomalo dosadni dvojac Coma – Despres koji su se pretplatili na pozicije 1 i 2. Coma je danas završio drugi sa 1 minutom i 32 sekunde zaostatka a Despres treći sa 3 minute i 39 sekundi zaostatka. Rodrigues je bio četvrti sa malo više od 5 minuta zaostatka. Dionica je bila dosta mirnija od prethodne dvije, ali dosta i opasna zbog kamenja kojeg ima jako puno na ruti.
Generalni plasman nije se mjenjao, Despres ostao vodeći, Coma drugi, Rodrigues treći.

Automobili – Nakon jučerašnje sjajne pobjede i velike radosti za Robby Gordona, došla je i crna vijest! Tehnički inspektori navodno su pronašli nepravilnosti na njegovom Hammeru, te su ga isključili sa Dakara. Na to je Gordon uložio žalbu, vraćen je u utrkivanje sve do krajnje odluke. Šta će se desiti, ostaje nam da čekamo. Na današnjoj etapi svi favoriti su imali neke probleme. Peterhansel je upao u jedan jarak i tom prilikom probušio odmah dvije gume, a njegovom timskom kolegi Holowczycu “upalilo se Game over” kao Al-Attiyahu juče! Kompletan servo mehanizam otkazao je i morao je odustati sa Dakara, šteta za njega, ali je to Nani Roma iskoristio i zasjeo na njegovo mjesto u generalnom plasmanu. Kada smo kod Nani Rome, on je današnju etapu pobjedio i tako se uključio u borbu za pobjedu na Dakaru. Drugo mjesto osvojio je Peterhansel, De Villiers treće. Jučerašnji pobjednik u sjeni kontraverze Robby Gordon završio je kao četvrti. Generalni plasman nakon desete etape izgleda ovako, prvi je Peterhansel, drugi Roma, treći Gordon, četvrti De Villiers…

Kamioni – Pomalo nevjerovatno za ovogodišnji Dakar, ali Kamaz je uspio pobjediti na desetoj etapi. Zvuči smiješno ali da je ovo neko napisao prije par godina bilo bi možda i bizarno! Ardavichus sa Kamazom uspio se dočepati prve etapne pobjede na ovom Dakaru i tako bar malo osvijetliti obraz uglednog tima. Drugi je bio njegov timski kolega Karginov, a treći De Rooy. I pored ove pobjede Kamaz je ostao nezavidnoj poziciji jer ove godine Iveco je neprikosnoven kao sto je bio Kamaz posljednjih godina. Ardavichus za De Rooyom u generalnom plasmanu kasni preko sat!

Kategorije: Rally Dakar