Dakar: 4. etapa

Dakar: 4. etapa / San Juan – Chilecito

Prva kiša na Dakaru!

Motocikli – Na četvrtoj etapi padala je kiša što je dobro došlo svim učesnicima, a ponajviše motociklistima koji su trpili 45 – 50 stepeni Celzijusa na specijalima. Jučerašnji pobjednik Cyril Despres otvorio je četvrtu etapu u kojoj je imao manjih problema sa kvačilom. Prošao je prvi kroz cilj, niko ga nije uspio preteći ali nije imao najbrže vrijeme! Marc Coma ostvario je najbrže vrijeme i dobio ovu etapu što je njegova 18 pobjedna u karijeri na specijalima! Ovom pobjedom Marc Coma je smanjio zaostatak na 8 minuta i 10 sekundi u generalnom plasmanu. Kao treći današnju etapu završio je odlični Frans Verhoeven. Prva tri mjesta u generalnom poredku nakon četvrte etape zauzeli su: Despres, Coma i Rodrigues.

Automobili – Da je jučerašnju etapu pobjedio zahvaljujući isključivo tuđim greškama Nani Roma je dokazao danas. Nani Roma nije mogao podići ritam svoje vožnje kako bi konkurisao za pobjedu na današnjoj etapi, pa mu je glavni konkurent bio Krzysztof Holowczyc koji je imao isti ritam vožnje kao i Roma. Današnju etapu Roma je završio kao četvrti a Holowczyc kao peti. De Villiers sa svojom Toyotom Hilux vozi odlično, bez pritiska, a njegova Toyota pokazuje da ima potencijala za borbu za visok plasman, pa je tako današnju etapu završio na trećoj poziciji. Njegov kolega iz Toyote Terranova napravio je odličan rezultat plasirajući se na drugo mjesto današnje etape. Jučerašnji nesuđeni pobjednik Peterhansel u svom Miniu danas je došao do pobjede i to 58 u karijeri kada su u pitanju specijali. Nasser Al-Attiyah odlično je startao današnju etapu i bio prvi do drugog chek pointa, onda je napravio grešku, u jednoj krivini upao je u blato i zaglavio se te tako izgobio preko 10 minuta, pa je etapu završio na 16 mjestu! Njegov “šef” Robby Gordon malo je bolje prošao u plasmanu na današnjoj etapi pa je zauzeo 14 mjesto. I on nije proša bez problema, od probušenih guma do prokišnjavanja auta, pa ga je sve koštalo oko 20 minuta.

Kamioni – Četvrta etapa je završena i ništa se nije dogodilo što je vrijedno spomena! Kamaz i dalje je u problemima, dosta se muče, dok drugi vozači i timovi to koriste. Današnja etapa izrazito teška za Kamaz, tek prvi Kamaz nalazi se na sedmom mjestu, dok prva tri zauzimaju vozači sa odličnim Ivecom, četvrto i peto zauzeo je Man, šesto mjesto za Tatru. U generalnom plasmanu Kamaz je pao sa druge na 5 poziciju a prve tri pozicije zauzeo je Iveco, četvrta je tatra. Prva pozicija za posadu DE ROOY / RODEWALD / COLSOUL, druga za STACEY / VAN GOOR / DER KINDEREN, treća za BIASION / HUISMAN / ALBIERO.

 

Kategorije: Rally Dakar