Dakar: 8. etapa

Dakar: 8. etapa / Copiapo – Antofagasta

Dakar je nepredvidiv, zato ga volimo!

Nakon što su takmičari juče odmarali danas je takmičenje nastavljeno. Osma etapa Dakara donijela je u svim kategorijama uzbudljivosti, pa su tako u pobjednici osme etape značajno promjenili situaciju u generalnim plasmanima. U konkurenciji motocikala došlo je do promjene na vrhu, a u konkurenciji automobila i kamiona prednosti vodećih se značajno tope.

Motocikli – Marc Coma, čovijek posljednje dvije etape vozi odlično, a dvije uzastopne pobjede na etapama lansirale su ga na vrh generalnog plasmana. Na današnjoj etapi Despres je imao pad, naletio iznenada na blato zbog kojeg je „odletio na glavu“. Srećom nije se ozbiljnije povrijedio, uspio je uz dosta muke podići motocikl i izvući se iz blata te nastaviti etapu, ali je izgubio 10 minuta u blatu. Takođe i drugi vozači su imali slične probleme sa blatom. Juče je Despresa pobjedio iako je ovaj krenuo kao prvi, dok se Francuz „pravdao“ kako je bio lijen, današnja pobjeda pokazuje da je Coma podigao rita za stepenicu više i da Despres mora podići ritam ako želi pratiti Comu i ostati u utrci za titulu. Dvije pobjede ne znače ništa, ali Despres je izgubio prvu poziciju u generalnom plasmanu i sada kasni 1 minutu i 26 sekundi.  Trećeplasirani na današnjoj etapi je Rordrigues sa zaostatkom 14 minuta i 10 sekundi za pobjednikom, te je tako zadržao svoju treću poziciju generalnom plasmanu gdje za vodećim zaostaje 50 minuta i 1 sekundu. Ovo je bila 20-ta pobjeda Marca Come na specijalima u karijeri.

Automobili – Kako Dakar odmiče tim Robby Gordona sa Hammerom sve je bolji. Robby je danas ponovo završio kao drugi i to svega 5 sekundi iza Nani Rome u Miniu, a kao treći završio je Poljak Holowczyc sa 2 minute i 9 sekundi za vodećim. Vrlo blizu sva trojica! Vodeći u generalnom Peterhansel završio je kao četvrti sa 8 minuta i 24 sekunde zaostatka za današnjim pobjednikom. Danas mu je pukla guma i to je razlog današnjeg lošeg rezultata. Branitelj naslova Nasser Al-Attiyah ponovo je imao težak dan, prvo mu je pukao remen kaiš nakon svega 11 kilometara, nakon toga problemi sa alternatorom i labavim rezervnim gumama zbog kojih je morao stajati. Nako toga krenuo je žestokim tempom, prestigao sve što je mogao stići i završio etapu kao peti. U generalnom plasmanu Peterhansel vodi ali sad njegov zaostatak je gotovo pa prepolovljen pa mu sad „za vratom pušu“ Gordon sa zaostatkom 7 minuta i 36 sekundi i Holowczyc koji je iza Gordona svega 2 sekunde. Nani Roma je četvrti sa zaostatkom 12 minuta i 27 sekundi. Ova četiri vozača za sad su jedini ozbilji pretendenti na titulu Dakara 2012., ostali kasne više od pola sata az vodećim.

Kamioni – Da se upornost isplati danas je dokazao Ales Loprais u Tatri koji je dobio današnju etapu, ne tako uvjerljivo ali 1 minuta i 31 sekunde su sasvim dovoljne da vodeći u generalnom plasmanu De Rooy ostane na drugoj poziciji. Kao treći danas je završio Biasion sa 12 minuta i 20 sekundi zaostatka a za njim je ciljem prošao najbolji Kamazov vozač Aradvichus koji je bio konkurentan za treće mjesto ali 13 minuta i 56 sekundi zaostatka samo povećavaju i onaku ogromnu prednost u generalnom poredku.

Kategorije: Rally Dakar