Dakar rally 2013: Etapa 10.

Dakar rally 2013: Etapa 10.

dakar 2013 10 etapa

Deseta etapa vožena je od Cordobe do La Rioja donijela je nova odustajanja sa Dakar rallya. Nasser Al-Attiyah koji je bio glavni konkurent braniocu titule Peterhanselu odustao je sad rallya zbog problema sa motorom.


Motori

Husqvarna motocikli dobro funkcioniraj a to potvrđuje i pobjeda Barreda Borata na desetoj etapi. Za pobjedu mu je bilo potrebno vrijeme od 4 sata 43 minute i 14 sekundi. Kao drugi završio je Despres sa zaostatkom 01:15 minuta, kao treći takođe sa Husqvarnom završio je Portugalac Goncalves koji je kasni 02:44 minute.


Automobili

Nakon desete etape izgubili smoo glavni dvoboj u konkurenciji automobila. Naime, iz rallya je ispao Nasser Al-Attiyah koji je zbog problema na motoru svog Buggya morao odustati. Zbog ove situacije branilac titule Peterhansel sad može polahko privoditi kraju Dakar rally.

Pobjednik desete etape je Argentinac Teranova u BMW X3, koji dionicu desete etape od 353 kilometra odvezao za 3 sata 57 minuta i 58 sekundi. Drugo i treće mjesto pripalo je vozačima MINI-a, Nani Roma završio je drugi sa zaostatkom od 02:07 minuta, a treći je bio Peterhansel sa 02:19 minuta zakašnjenja.


Kamioni

Nakon lošeg završetka prošlogodišnjeg Dakara i lošeg početka ovogodišnjeg, Kamaz se uspio vratiti na pobjednički kolosijek. Pobjednik desete etap je Rus Karginov u Kamazu, što mu je treća pobjeda u karijeri. Za pobjedu bilo mu je potrebnoo vrijeme od 4 sata 44 minute i 8 sekundi. Iza njega je ostao Holanđanin Van Den Bosch u DAF-u sa zaostatkom od 03:39 minuta, a kao treći završio je takođe Holanđanin Van Den Brink sa Ginaf-om i zaostatkom od 04:12 minuta.

Jedanaesta etapa vozi se od La Rioja do Fiambalae sa specijalom od 220 kilometara.

Dakar rally 2013: Etapa 10.

Kategorije: Rally Dakar