Dakar 2012

U susret Dakaru 2012.

Ovogodišnji Dakar Rallyju, startat će 1. januara u argentinskom gradu Mar del Plati. Ruta ovogodišnjeg Dakara duga je preko 8300 kilometara, a vodi kroz Argentinu i Čile pa do Perua. U konkurenciji automobila Naslov pobjednika branit će Nasser Al-Attiyah u Volkswagen Touaregu.

Pomalo iznenađujuće je da ekipa Volkswagena, sa kojom je Al-Attiyah pobijedio prošle godine ne sudjelovati na utrci, Al-Attiyah se prebacio u ekipu Amerikanca Robbyja Gordona pa će tako vozit će Hummer H3, a navigator će mu biti Španjolac Lucas Cruz. Na listi su i bivši pobjednici Južnoafrikanac Giniel De Villiers u Toyoti Hilux i Francus Stephane Peterhansel u Miniju All4Racing. Peterhansel predvodi grupu od petorice vozača u Miniju, a uz njega vozit će ih još Poljak Krzysztof Holowczyc, Španjolac Joan Roma, Rus Leonid Novitsky i Portugalac Ricardo Leal Dos Santos.

Motocikliste sa startnim brojem 1 predvodi trostruki pobjednik Španjolac Marc Coma, a broj 2 imat će Francuz Cyril Despres, koji također ima tri pobjede na Dakaru. Oba takmičara voze KTM i najveći su favoriti za pobjedu na utrci. Njih dvojca su osvojili posljednih šest izdanja utrke.

Dakar Rally 2012. vozi se od 1. do 15. januara, a za razliku od dosadašnjih izdanja u Južnoj Americi, ovog puta napravljena je velika izmejna u ruti Dakara. Po ovogodišnjoj ruti neće biti povratka iz Čilea u Argentinu. Umjesto toga produžit će pacifičkom obalom na sjever do Perua, a cilj je u glavnom peruanskom gradu Limi.

Ukupna dužina rute za automobile je 8377 kilometara, od toga 4161 kilometar brzinskih ispita. Ruta za motoriste je malo duža, dok za kamiondžije malo kraća. U konačnici radi se o približnom broju kilometara za sve takmičare.

Kategorije: Rally Dakar