Dakar: 5. etapa

Dakar: 5. etapa / Chilecito – Fiambala

Posljednja etapa u Argentini!

Automobili – Čini se da mini postaje ono što je Volkswagen bio u zadnjih nekoliko godina na Dakaru, neprikosnoveni lider! Poljski vozač Krzysztof Holowczyc u svom Miniu pobjednik je pete etape Dakara, koja se vozila od Chilecita do Fiambale u Argentini, u dužini od 177 kilometara. Holowczyc je do cilja stigao za 2 sata, 10 minuta i 51 sekundu. Drugo mjesto je zauzeo Robby Gordon u Hammeru H3 koji je kasnio za pobjednikom 1 minutu i 1 sekundu. Pobjednik prethodne etape Francuz Stephanea Peterhansel u Miniu zauzeo je treće mjesto. Branilac naslova, Nasser al-Attiyah, imao je velikh problema tokom današnje etape. Njegov se Hummer u jednom trenutku pregrijao zbog čega je Katarac zauzeo tek 11. mjesto sa više od 23 minute zaostatka.

Kada je riječ o ukupnom poretku, i dalje vodi Peterhansel, a na drugo mjesto probio se pobjednik današnje etape Holowczyc. Al-Attiyah je osmi s više od 50 minuta zaostatka. Te već sad se može reći da neće odbraniti titulu.

Motocikli – Ponovo je bio najbrži Francuz Cyril Despres na KTM-u dok njegov glavni konkurent i timski kolega Španac Marc Coma zaostao 1 minutu i 41 sekundu te tako zauzeo drugu poziciju. U generalnom poredku Cyril Despres vodi, drugi je Marc Coma a treći Helder Rodrigues na Yamahi.

Kamioni – Kamazova dominacija je definitivno završena, a to je pokazala peta etapa ovogodišnjeg dakara. To je pošlo za rukom Iveco armadi koja gotovo gazi sve pred sobom. Iveco se odlično spremio za ovogodišnji Dakar što su pokazali i na petoj etapi koju su dobili sa posadom De Rooy / Rodewald / Colsoul, drugo mjesto zauzela je Tatra sa posadom Loprais / Almáši / Ernst, a treće mjesto je takođe zauzeo Iveco sa posadom Biasion / Huisman / Albiero. Najbolja Kamazova posada Ardavichus / Kuzmich / Turlubaev zauzela je tek peto mjesto sa 14 minuta i 35 sekundi zaostatka. U ukupnom predku Iveco zauzima prva tri mjesta, prvi De Rooy / Rodewald / Colsoul, drugi Stacey / Van Goor / Der Kinderen, treći Biasion / Huisman / Albiero, četvrta je posada Tatre Loprais / Almáši / Ernst, a peta je posada Kamaza Ardavichus / Kuzmich / Turlubaev sa zaostatkom od 27 minuta i 28 sekundi!

Kategorije: Rally Dakar