Dakar rally 2013: Etapa 2.

Dakar rally 2013: Etapa 2.

Dakar 2013 - Chaleco1

Druga etapa počela je i završila u mjestu Pisco, a upravo druga etapa je početak pravog Dakar rallya. Dužina druge etape je 327 km, a prva etapa bila je u pravom smislu zagrijavanje za ono što je sve vozače čekalo danas.

 

Motori

Pobjednik druge etape ovogodišnjeg Dakar rallya Joan Barreda Bort na Husqvarna motociklu. On je današnju etapu odvezao u vremenu 2 sata 42 minute i 31 sekundu. Drugo mjesto zauzeo je španjolac na KTM-u Juan Pedro koji je kasnio 03:16 minuta, a kao trećeplasirani završio je Matt Fish na Husqvarna motociklu sa zaostatkom od 05:53 minute za vodećim. Despres je imao probleme sa navigacijom pa je izgubio dragocjeno vrijeme u borbi za pobjedom u drugoj etapi. Despres je završio kao dvanaesti sa zaostatkom od 10:16 minuta.


 

Automobili

U konkurenciji automobila takođe imamo novog etapnog pobjednika. Ovogodišnji branilac titule Peterhansel pobjednik je druge etape. On je drugu etapu odvezao sa vremenom 2 sata 35 minuta i 38 sekundi. Ka drugi ciljem je prošao De Villiers sa Toyotom Hilux, koji je za vodećim zakasnio 02:35 minuta. Kao treći završio je Chabot SMG Buggyem koji je kasni 04:52 minute uz 1 minut kazne. Jučerašnji pobjednik Carlos Sainz završio je tak kao jedanaesti sa zaostatkom od 18:03 minuta. Razlog lošeg rezultata su problemi u navigaciji, a isti problem je imao i Nasser Al-Attiyah koji vozi za isti tim kao i njegov veliki rival Sainz.


 

Kamioni

Iako je sami početak Dakar rallya kako smo i predviđali glavnu riječ vode De Rooy i Loprais. De Rooy sa Ivecom pobjedio je drugu uzastopno etapu sa vremenom 3 sata i 59 sekundi, a za njim kao drugi ciljem je prošao Loprais sa zaostatkom od 01:01 minute. Dueli ovog dvojca sigurno će donijeti dosta uzbuđenja tokom ovogodišnjeg Dakara. Treći je završio Biasion sa Ivecom koji je za vodećim kasnio 07:52 minute. Kamazova plava armada ni danas nije napravila značajnih pomaka pa je Nikolaev završio kao peti sa zaostatkom 18:38 minuta.

Dakar rally 2013: Etapa 2.

Kategorije: Rally Dakar