Dakar: 9. etapa

Dakar: 9. etapa / Antofagasta – Iquique

 Novi motori i prve kazne!

Deveta etapa Dakara je i najduža etapa u čitavom rallyu, sa svojih 556 kilometara! Pored što je najduža etapa, na njoj se nalazi najveća pješčana dina sa svojim najvećim nagibom od 32 stepena preko koje takmičari moraju preći. Tu je i pustinjski teren sa poznatim “feš-feš” pijeskom.

Motociki – Marc Coma osmu etapu je dobio, ali po završetku napravljena je sudijska nepravda, slobodno možemo tako reći. Naime, prednost koju je imao nad Despresom poništena je, tačnije vrijeme koje je Despres izgubio i ostali vozači u blatu poništeno je! Nije pravedno, ali šta je tu je, utrkivanje nastavlja! Devetu etapu glavni konkurenti Coma i Despres startali su sa novim motorima, pa su zbog toga dobili kaznu od 15 minuta. Coma kao jučerašnji pobjednik startao prvi, radio je navigaciju i otvarao put, ali danas nije imao toliko sreće kao juče kada su drugi upali u blato. Despres startao je kao sedmi te je pratio već dosta tragova vozača koji su prošli prije, ali je vozio odlično i uspio je pobjediti danas. Drugi je bio Coma a treći Rodrigues. Jedna zanimljivost, obzirom da su sudije kazne za Comu i Despresa uvrstili u ovu etapu stvarni pobjednik je onda Rodrigues, drugi Viladoms, treće Despres.

Automobili – Kako Dakar odmiče konkurencija među vozačima automobila sve je veća i uzbudljivija. Današnja etapa izbacila je iz Dakara i jednog velikog konkurenta, prošlogodišnjeg pobjednika Nassera Al-Attiyaha! Tehnički problemi na njegovom Hammeru prisili su ga da počne pakovati kofere. Na današnjoj etapi ponovio mu se jučerašnji problem sa bukvalnim raspadanjem remen kaiša na alternatoru i to ni manje ni više nego tri puta! Treći put se to desilo na 174 kilometru specijala i Nasser je morao reći “Game over” Nakon odustajanja Nasser je rekao: “Iduće godine ću doći ovdje i pobjediti”. Iduće godine Nasser se vraća ali u Citroenu.

Probleme nije imao samo Nasser Al-Attiyah, Peterhanselu su pucale gume, Holowczyc je imao manji udes gdje je prevrnuo svog Minia, a sve je to iskoristio Nani Roma pa se dočepao trećeg mjesta na današnjoj etapi i prepolovio zaostatak za poljakom u generalnom poredku. Čovjek koji je imao sjajan dan je Robby Gordon u Hammeru, pa nakon drugog mjesta na jučerašnjoj etapi današnju je uspio pobjediti! Na pustinjskom dijelu etape Gordon je bukvalno sviju pomeo i ovo je njegova peta pobjeda u karijeri na etapama. U generalnom plasmanu Peterhansel ostaje prvi, ali samo sa 5 minuta i 58 sekundi prednosti na drugoplasiranim Gordonom, Holowczyc kasni na trećem mjestu 16 minuta i 49 sekundi.

Kamioni – Loš dan u konkurenciji kamiona, Ales Loprais odustao je sa daljnjeg utrkivanja! Danas je imao teži udes, prevrnuo se sa svojom posadom, lakše je povrijedio leđa a njegov suvozač bio je u nesvijesti. Svi su prebačeni u bolnicu, ali srećom dolaze dobre vijesti da niko nije teže povrijeđen. Velika šteta za Lopraisa kao i za sve nas koji pratimo dakar. Biasion u Ivecu danas je bio fantastičan, a Loprais ga je pratio do udesa. Ispadanjem Lopraisa Iveco armadi ostaje da se međusobno bori, a ovogodišnji “fenjeraš” među favoritima Kamaz, sa Ardavichusom osvaja treću poziciju na današnjoj etapi, te se učvršćuje na istom mjestu generalnom plasmanu. Ne treba ni spominjati da u generalnom plasmanu vodi De Rooy a drugi je Stacey. Deseta etapa dakara je i posljedja etapa u Chileu.

ales lopre odustao je iz dakara! velika steta za njega, za dakar i utrkivanje!
tatra se prevrnula, težak udes, povreda leđa lopresa, suvozac je cak izgubio svijest, pa su svi prevezeni u bolnicu! bijason danas vozio odlično kojeg je pratio lopres do udesa!

Kategorije: Rally Dakar