Dakar rally 2013: Etapa 6.

Dakar rally 2013: Etapa 6.

sainz i al-attiyah 2013

Šesta etapa koja je vožena od Arica do Calamae bit će upisana crnim slovima u Dakar 2013. Naime, današnju etapu je obilježila tragična pogibija dvoje turista. Do današnjeg dana ovogodišnji Dakar proticao je bez ozbiljnijih žrtava, ali na žalost šesta etapa je odnijela prve živote.


Motori

U konkurenciji motociklista pobjednik je čileanac Francisco Lopez koji je današnju etapu odvezao u vremenu 3 sata 36 minuta i 21 sekundu. Ovo je njegova druga etapna pobjeda na ovogodišnjem Dakaru, a KTM je danas zabilježio odličan rezultat. Čak prva četiri mjesta pripala su vozačima KTM-a. Drugi je završio portugalac Faria sa zaostakom od 02:34 minuta, a treći je bio branilac titule Despres sa zaostatkom od 03:48 minuta. Vodeći u generalnom plasmanu ostao je Pain koji je dnas završio kao deveti.


Automobili

Nasser Al-Attiyah došao je do nove etapne pobjede sa vremenom 3 sata 32 minute i 8 sekundi. Peterhansel danas je završio na drugom mjestu sa zaostatkom od 08:36 minuta, a treće mjest pripalo je Gordonu sa zaostakom od 13:52 minuta. Jučerašnji pobjednik Nani roma završio je tek 23 mjestu. U generalnom plasmanu i dalje je vodeći Peterhansel, ali Nasser Al-Attiyah zaostaje samo 01:18 minutu.


Kamioni

De Rooy se vratio na pobjednički kolosjek s pobojedom na današnjoj etapi. Za pobjedu bilo mu je potrebno 4 sata 19 minuta i 26 sekundi. Kamaz takođe uhvatio je dobar ritam, pa je tako Karginov završio na drugom mjestu sa zaostatkom od samo 34 sekunde, a treći je bio Versluis sa MAN-om koji je zakasnio samo 35 sekundi za De Rooyom. U generalnom plasmanu vodi De Rooy koji ima prednost od 18:40 minuta ispred Nikolaeva u Kamazu, a treći je Mardeev koji kasni 30:32 minute.


Sedma etapa

Sedma etapa donosi selidbu karavana iz Chilea u Argentinu. Dionica od Calamae do Salta duga je 806 kilometara, a za automobile 754 km. Specijal će za sve biti 220 kilometara.

Dakar rally 2013: Etapa 6.

Kategorije: Rally Dakar