Dakar: 11. etapa

Dakar: 11. etapa / Arica – Arequipa

Peru, posljednja kušnja!

Nakon Argentine i Chilea, Peru je posljednja kušnja takmičara. Do Perua su došli samo najiskusniji, najsposobniji i najsretniji! Po konfiguraciji terena Peru je ona prava izvorna Dakar ruta. Jedanaesta etapa je i najteža etapa u kojoj nema sevisa i asistencije, bivak je odvojen pa takmičari moraju sami popravljati svoja vozila. Dionica je dosta teška, obiluje kamenom i pustinjom!

Motocikli – Duel između Come i Despresa sigurno da će ući u historiju Dakara kao duel u kojoj je vladala bespoštedna borba za svaki sekund. Takva borba vladala je i 11 etapi Dakara u kojoj je triumfovao Despres, drugi je bio Farres Guell, a Coma je završio kao treći. Prethodnih dana Peru je zahvatilo nevrijeme, pa su tako korita rijeka bila preplavljena. Dolaskom u Peru vozače je dočekalo iznenađenje sa bujicama, a na nekim riječnim prijelazima dubina je bila i preko jednog metra. To je jako otežalo takmičarima prelaske preko rijeke. Tako je Rodrigues nakon što je prešao jednu od rijeka imao problem sa paljenjem motora gdje je izgubio 5 minuta na tom problemu. Napomenimo da je i on konačno promjenio motor i dobio kaznu od 15 minuta.

Borba u generalnom poredku neće biti završena do posljednje etape Dakara. Despres vodi, drugi je COma, treći Rodrigues. Coma kao drugi zaostaje samo 2 minuta i 22 sekunde dok Rodrigues ima preko sat zaostatak.

Automobili – Skandal koji je izbio sa regularnošću Hammera i danas je bio glavna tema kada je među takmičarima u konkurenciji automobila. Najglasniji su bili takmičari za upravljačima Minia, dok se Gordon branio sa rečenicom “sporni dio mogu zapušiti šarafom i opet ih sviju prešišati”, hrabro od njega, al sudije će odlučiti da li je Hammer regularan!

Današnju etapu dobio je Peterhansel, Nani Roma je bio drugi, treći Leal Dos Santos, i ovo je prvi hattrick jednog tima u konkurenciji automobila na Dakaru 2012. Glavni konkurent Robby Gordon sa Hammerom, imao je tehničke probleme pa je tako završio kao 25 sa skoro dva izgubljena sata! Četvrti je bio odlični De Villiers sa zaostatkom 9 minuta i 28 sekundi.

Peterhansel majstorski privodi kraju Dakar na vodećem mjestu, drugi je Nani Roma, treči je sad De Villers. Gordon je pao na četvro mjesto.

Kamioni – Druga uzastopna pobjeda Kamaza na Dakaru, ovog puta pobjdu je dionio Karginov, a Ardavichus je završio kao deveti iako je dobar dio etape vodio. Stacey je završio kao drugi, Biasion kao treći, a De Rooy vozi laganim tempom, čuva prvu poziciju generalnom plasmanu. Generalni plasman pretrpio je promjene, pa je Ardavichus zauzeo treće mjesto, Karginov četvrto a Mardev peto mjesto, svi iz Kamaza. De Rooy jeodavno prvi i tu se ustoličio, Stacey na drugom mjestu. Od drugog do petog mjesta svi su se strpali u 4 minute zaostatka, tako da će ovdje biti još promjena!

Kategorije: Rally Dakar