Dakar: 12. etapa

Dakar: 12. etapa / Arequipa – Nasca

Vožnja plažom!

Današnja etapa velikim dijelom vozila se plažom uz Pacifik. Nakon toga došao je dio etape koji je bio sa dosta pijeska i pješčanih dina. Dosta toga se dešavalo izvan trkališta, a najveću pažnju na sebe je skrenuo Robby Gordon sa svojim automobilom. Zbog skandala koji je nastao oko regularnosti njegovog Hammera, javno je svima poručio koji su u organizaciji Dakara, kao i onim koji su protiv njega “da ga poljube u zadnjicu”

Motocikli – Rat između Come i Despresa se nastavio, ni jedan ne popuša ni minute! Ovako nešto nismo viđali, a ni Dakar historija nije zabilježila. Dvanaesta etapa dosta konfiguracijski promjenjljiva, sa velikom dionicom uz more ali i sa dosta pijeska. Pobijedio Coma, drugi je bio Barreda Bort, treći Viladmos, a četvrti Despres. Čini se kako je Despres namjerno pustio Comu kako bi tempirao posljednju etapu, gdje bi navigaciju radio Coma, što i nije najbolje za Comu. Dvanaesta etapa protekla je “mirno”, bez nekih incidenata, svi su dobro odvezli i došli do kraja. U generalnom poredku razlika između prvog Come i Drugog Despresa je 1 minut i 35 sekund, a treći Rodrigues kasni 1 sat 13 minuta i 49 sekundi.

Automobili – Dosta je bilo kontraverzi oko Gordonovog Hammera, ali ni privremena diskvalifikacija nije ga omela kao ni problem na automobilu prethodnoj etapi! Robby Gordon vozi sjajno i pobjedio je dvanaestu etapu. Pred sami start Gordon je zatalasao opet javnost, u kameru EuroSporta javno je rekao svima koji rade na organizaciji Dakara “da ga svi poljube u zadnjicu”. To se odnosilo i na sudije, koje su ostale mirne, ali i na konkurente u Miniu koji su proteklih dana javno osuđivali Gordona. On je sporni dio bukvalno “začepio” i sa takvim automobilom dvanaestu etapu dobio u velikom stilu, bukvalno je pomeo sve i na kraju završio ispred Novistskiya u Miniu sa 15 minuta i 18 sekundi prednosti, a treći je završio De Villiers sa 22 minute i 6 sekundi zaostatka. Dvojca glavnih galamdžija iz Minia danas su dobili dobar šamar od Gordona, pa ih je ponizio sa ogromnom prednošću. Nani Roma završio je kao peti sa 23 minute i 38 sekundi, a Peterhansel kao sedmi sa čak 26 minuta i 27 sekundi zaostatka. Ova etapa bi trebala da ih malo umiri u svojim izjavama i da počnu raditi ono zbog čega su tu, utrkivati se!

Generalni poredak automobila ne mjenja se znatno, Peterhansel prvi sa 20 minuta prednosti na drugim Romomom, treći De Villiers sa zapstatkom malo više od jednog sata, a Gordon četvrti sa 1 satom i 44 minute zasostatka.

Kamioni – Iveco armada gazi i danas sve pred sobom, a danas su zauzeli prva četiri mjesta! De Rooy, Stacey, Biasion, Adua, ovim redom su se poredali od vrha prema dnu kamiondzije iz Iveca i svi su se utrpali u 10 minuta! Peti je bio Ban Ginkel sa Ginaf-om, šesti Valtr sa Liaz-om, Sedmi De Azevedo sa Tatrom, osmi Vila sa Ivecom, a “najbolji” Kamaz bio je Ardavichus na devetom mjestu. Nakon tračka nade za Kamaz, ponovo velika blamaža! Vjerovatno jedva čekaju da prođe ovaj Dakar kako bi ga prije zaboravili! Generalni plasman gotovo da će ostati ne promjenjen do kraja, osim u slučaju neke nesreće ili velikog kvara. De Rooy prvi sa skoro sat prednosti nad drugoplasiranim Staceyom, treći je Ardavichus sa 1 satom i 40 sekundi zaostatka a ćetvrti je Mardeev sa 5 sati i 5 minute zaostatka!

Kategorije: Rally Dakar