Dakar 2012: 14. etapa

Dakar 2012: 14. etapa / Pisco – Lima

Vožnja na rezltat!

Dakar 2012. je završen, a pobjednici u generalnom poredku znali su se već juče, danas je bio samo dan za potvrdu toga. Nakon četrnaest teških etapa, pobjednici ovogodišnjeg Dakara su Despres na KTM-u u konkurenciji motociklista, Peterhansel sa Miniem u konkurenciji automobila i De Rooy sa Ivecom u konkurenciji kamiona. Dakar će ostati zapamćen sa dvobojem između Come i Despresa koja se vodila do predposljednje etape, sa najmanjim razmakom i bespoštednim vožnjama. Tu su bile i kontraverzne sudačke odluke, od diskvalifiakcija do poklon minuta. Kao i prethodni Dakar tako je i ovaj uzeo ljudske žrtve, a ove godine Dakar je uzeo tri života, od toga jednog motociklistu i dvojcu gledalaca/pilota.

Motocikli – Despres se upisao u historiju, osvojio je po četvrti put Dakar. Ovogodišnji Dakar ostat će upisan u historiju po epskoj borbi najvećih rivala današnjice u Dakaru između Despresa i Come. Oba su se borila, davali svoj maksimum, a čekala se samo greška ili neki kvar kako bi jedan napravio značajnu prednost. U drugoj polovini Dakara to se i dogodilo kada je Despres upao u blato, a Coma to iskoristio i dobio skoro pola sata prednosti. Tu prednost poništavaju sudije i bacaju veliku mrlju na Dakar a i na pobjedu Despresa! U predzadnjoj etapi Coma je imao problem i sa mjenjačem tako da kad se to sastavilo sa greškom u navigaciji, za njega je Dacar bio završen!

Posljednja etapa sa specijalom u dužini 29 kilometara donijela je rekordnu pobjedu jednog tima, čak prvih pet mjesta zauzeo je KTM! Pobjedio je Ullevalseter, drugi je bio Coma, treći Svitko, četvrti Farres Guel, peti Botturi. Despres je završio kao deseti, a kasnio je 3 minute i 51 sekundu. Francuz je odvezao lagano i sigurno posljednju dionicu bez puno rizika i tako došao do četvrte titule pobjednika Dakara. Njegov glavni konkurent Coma iako razočaran što nije on osvojio Dakar, kaže da nije mala stvar biti drugi na Dakaru te da je sretan, mada se vidilo razočarenje na njegovom licu. Ipak, sretni su što su završili Dakar živi i zdravi. Generalni poredak u konkurenciji motociklista, prvi Despres, drugi Coma, treći Rodrigues, četvrti Viladoms, peti Svitko.

Automobili – Mr. Dakar, nadimak koji sa ponosom i punim pravom nosi Peterhansel. Peterhansel je ovogodišnji pobjednik Dakara, a to je njegov deseti osvojeni Dakar što niko do sada nije napravio. Ove godine to je napravio sa Miniem nakon što se Volkswagen povukao, a koji je harao od 2008. godine. Kao i njegov sunarodnjak Despres i Peterhansel je desetu etapu završio lagano, bez rizika na desetom mjestu. Danas je pobjedio ljuti Gordon sa Hummerom, a drugi je bio Leal Dos Santos koji je kasnio samo 21 sekudnu!

Ni konkurencija automobila nije ostala imuna na sudačke kontraverze. Robby Gordon je na desetoj etapi doživio sudačku diskvalifikaciju, a nakon toga uložio je žalbu o kojoj se još raspravlja i nije poznato još da li će mu rezultat biti poništen. Sporni dio na automobilu ima već četiri godine, a ne donosi mu nikakvu prednost, čak je nakon sporne diskvalifikacije taj dio “začepio” i opet “pomeo” Minie. Da je Hummer brz, brz je, ali ipak to mu nije bilo dovoljno da osovoji Dakar! Generalni poredak u konkurenciji automobila je, Peterhansel sa Miniem, drugi Roma sa Miniem, De Villiers sa Toyotom koja je debitant ove godine, četvrti Novitskiy, peti Gordon sa Hummerom.

Kamioni – Ovogodišnji Dakar donio je veliku promjenu nakon čitave decenije, Kamaz je pao sa trona! Čitavu jednu deceniju Kamaz je bio neprikosnoveni vladar Dakara, a ove godine ga je skinu s trona niko drugi nego Iveco! Iako Iveco nije važio za favorita, to mu je pošlo za rukom. Loprais sa Tatrom koji svake godine zagorcava život vodećim, važio je za drugog favorita, ali nakon udesa morao se oprostiti od Dakara 2012.

Iveco je završio dakar u velikom stilu, Biasion je dobio posljednju etapu, a drugi kamazov najbolji vozač Mardeev bio je drugi, treći je završio Stacey sa Ivecom, onda slijede Karginov i Ardavichus sa Kamazom, pobjednik u konkurenciji kamiona De Rooy završio je kao šesti. Generalni poredak, De Rooy prvi, Stacey drugi, Ardavichus treći, Karginov četvrti i Mardeev peti.

Kategorije: Rally Dakar