Dakar: 2. etapa

Dakar: 2. etapa / Santa Rosa de la Pampa – San Rafael

Druga etapa Dakara vožena je od Santa Rose do San Rafaela u dužini od 295 kilometara, a istu je najbrže odvezao branioc titule najbljeg iz 2011. Nasser Al-Attiyah sa Hummerom H3. Dobare rezultate Minia nastavlja i Stephane Peterhansel koji je zasjeo na vrh poredka u konkurenciji automobila.

Nasser Al-Attiyah prošao je brzinac za 2 sata 47 minuta i 18 sekundi što je bilo 54 sekunde brže od devetostrukog pobjednika ove utrke Stephanea Peterhansela. U ukupnom poretku nakon dvije etape Stephane Peterhansel vodi sa 2 minute i 28 sekunde prednosti ispred  Robbyja Gordona u Hummeru, čij je tim ozbiljan kandidat za pobjedu ovogodišnjeg Dakara. Treće mjesto pripalo je Poljaku Krzystofu Holowczycu takođe sa  Miniem, a iza njega su Giniel De Villiers u Toyoti i Joana Rome u Miniju. Etapnom pobjedom Al-Attiyah se probio do šestog mjesta u generalnom poredku, sa 8 minuta i 47 sekunde zaostatka za Peterhanselom.

Druga etapa Dakara nažalost odnijela je još dva života. Stradala su dva gledatelja i to u padu aviona kojim su pratili reli. Nesreća se dogodila 40 kilometara od mjesta Boere. U avionu su bili 37-godišnji pilot i njegov 12-godišnji sin. Bilo je žrtvi među automobilima pa je tako u najranijoj fazi natjecanja odustala ekipa Pewano iz Švedske, za koju je vozio Južnoafrikanac Alfie Cox. Njihov Volvo XC60RR zapalio se na 30. kilometru prve etape. Automobil je u potpunosti izgorio, dok je posada ostala na svu sreću neozlijeđena.

Motociklista Marc Coma na svom KTM-u bio je najbrži na drugoj etapi, pa tako nakon drugog dana Dakar ima 2 minuta i 30 sekundi prednosti ispred Čileanca Fernanda Lopeza na Apriliji, dok treće mjesto zauzima Francuz Cyril Despres takođe na KTM-u sa zaostatkom od 2 minuta i 52 sekunde.

Ekipni branioc titule Kamaz u kamionskoj klasi i drugi dan je završio u problemima. Nisu uspjeli osvojiti ni drugu etapu, u kojoj su zaoistali 3 minute i 21 sekundu sa posadom Nikolaev / Savostin / Rybakov. Današnju erapu dobio je Iveco sa posadom De Rooy / Rodewald / Colsoul koji i vode u ukupnom poredku sa 5 minuta i 30 sekundi prednosti nad Kamazom i današnjom drugoplasiranom ekipom. Treći na današnjoj etapi bio je takođe Iveco sa posadom Stacey / Van Goor / Der Kinderen koji zauzimaju treću poziciju u ukupnom predku sa zaostatkom od 5 minuta i 49 sekundi.

Kategorije: Rally Dakar