Dakar: 1. etapa

Dakar: 1. etapa / Mar Del Plata – Santa Rosa de la Pampa

Prva etapa Dakara 2012. obojena u crno!

Nakon što je startao rally Dakar iz Argentine, nažalost stigla je prva crna vijest. Dakar je uzeo prvu žrtvu već na prvoj etapi, poginuo je 38-godšnji argentinski motociklista Jorge Boero.

Prva etapa vozila se od Mar del Plate do Santa Rose, a Boero je pao na 55. kilometru brzinca. Pored brze intervencije medicinske ekipe koja je stigla helikopterom, Jorge Boero podlegao je zadobivenim povredama! Kobni Dakar za Jorge Boerua bio je drugi nastup, a lani je odustao u ranoj fazi utrke.

U prvoj etapi takmičari su prešli 820 kilometara, od toga samo 57 kilometara brzinskog ispita. Među automobilima na prva tri mjesta su vozači Minija – Rus Leonid Novitsky, Poljak Krzystof Holowczyc i Francus Stephane Peterhansel, a četvrti je Južnoafrikanac Giniel De Villiers s Toyotom. Razlika između prvog i četvrtog je 15 sekundi. Nakon prošlogodišnjeg ne baš sjajnog debia, Mini se dobro pripremio za ovogodišnji Dakar, a i odlazak Volkswagena iz takmičenja ide im na ruku. Petom mjesto zauzeo je Robby Gordon sa Hummerom, dok je njegov novi timski kolega i lanjski pobjednik Dakara Nasser Al-Attiyah na 38. mjestu sa skoro deset minuta zaostatka.

Jorge Martinez Boero

U konkurenciji motociklista društvo predvodi na prvom mjestu Čileanac Francisco Lopez, sa 14 sekundi prednosti ispred Marca Come. Na quadovima je vodeći Urugvajac Sergio La Fuente.

Odlazak u penziju Vladimira Chagina ostavio je slobodan prostor u borbi za vrh koji je zadnjih godina bio iskljucivo rezervisan za njega i ruski Kamaz. Ovogodišnju prvu etapu Dakara dobila je nizozemsko-belgijska posada u MAN-u koju vodi Marcel Van Vliet.

Kategorije: Rally Dakar