Toyota obećala da će se ponovno vratiti na Le Mans

Toyota obećala da će se ponovno vratiti na Le Mans

Toyota je drugu godinu zaredom odustala sa vodeće pozicije te ostala “praznih” rukava u prestižnoj utrci 24h Le Mansa. Ipak, Japanci neće odustati od utrke koju pokušavaju osvojiti već dugi niz godina.

Prošle godine Toyota je izgubila pobjedu nekoliko minuta prije kraja, a ove godine do pobjede pokušali su doći sa tri bolida, no nije im pošlo za rukom. Toyotini bolidi TS050 #7, #8 i #9 imali su velikih problema, a tek je broj 9 završio utrku na devetom mjestu sa devet krugova zaostatka.

Toyota je tokom cijelog vikenda imala zadivljujuće performanse, ali bolid broj 7 sa vodeće pozicije odustao je zbog problema sa kvačilom, dok je bolid broj osam odustao je zbog kvara na prednjem elektromotoru.

“Oba kvara su nas iznenadila i nemamo odgovora na njih. Imali smo dobru brzinu bolida, mislili smo da imamo dobar bolid za utrku i nismo ni pomišljali na probleme, ali ovdje se uvijek nešto može dogoditi. Ove godine došli smo sa tri bolida i znali smo što moramo učiniti iako smo bili četiri minute od osvajanja utrke prošle godine.”

“Problem sa kvačilom još nismo imali, obično postoje neke stvari koje vidimo na testiranjima i pričamo sa vozačima kako bi se prilagodili i poboljšali pouzdanost.”

“Imamo utrku koju želimo osvojiti i napravili smo velike korake naprijed u posljednje dvije godine, posebno na stazama s većim downforce zahtjevima. Ove godine još se borimo za naslov prvaka.” rekao je Rob Leupen, direktor Toyotine WEC momčadi.

Le Mans 24h bila je treća od ukupno devet utrka ovogodišnjeg WEC prvenstva – Toyota je slavila na Silverstoneu i Spa, a Porsche na 24h Le Mansa.

Kategorije: Auto sport