Porsche počinje pripreme za 14 sati utrke na WEC finalu u Bahreinu

Porsche 911 RSR

Porsche počinje pripreme za 14 sati utrke na WEC finalu u Bahreinu

Sljedećeg vikenda počinje veliko sezonsko finale FIA Svjetskog prvenstva u izdržljivosti (WEC). Odluke o šampionatu donose se na dvije uzastopne trke u Bahreinu. Porsche GT tim se bori za titulu u GTE Pro klasi sa dva snažna 911 RSR-a od 515 KS.

Na stazi Bahrein International u blizini glavnog grada Maname će se u samo osam dana održati šestosatna trka 30. oktobra i osmosatna trka 6. novembra. Ovaj prvi dvostruki događaj u historiji WEC-a također predstavlja posebne izazove za Porsche-ov mehaničarski tim.

Tim Manthey se već od 6. septembra nalazi u gotovo praznim halama: WEC-ov logistički partner DHL tog je dana transportovao pet kontejnera, svaki od njih dug oko dvanaest metara, i poslao ih iz belgijskog lučkog grada Antwerpen-a na put za Bahrein. Transport uključuje materijal za dvije trke u ostrvskoj državi, uključujući dva Porsche
911 RSR-a i dva vozila bezbjednosti, o kojima također brine Manthey. Samo na vrhuncu sezone, u utrci 24 sata Le Mansa, tim nosi više prtljaga sa sobom. Put do Francuske je samo 556 kilometara zračne linije, dok je do Bahreina 4.558 kilometara. Unatoč svemu je transport iznenađujuće pregledan.

„S logističke tačke gledišta, dvije trke zaredom u Perzijskom zaljevu su mnogo lakše nego jedna trka na stazi Fuji i jedna u Bahreinu“, objašnjava menadžer tima Bernhard Demmer. FIA WEC trkački kalendar je prvobitno planirao po jednu vožnju u Japanu i Bahreinu na kraju godine. Posebno u pogledu carinjenja u zemljama odredišta, to bi rezultiralo znatno većim troškovima. „U Bahreinu se sve radi putem ‚privremenog uvoza‘: materijal se uvozi samo na kratak vremenski period, a onda se potpuno isti ponovo izvozi. To uveliko olakšava stvari“, objašnjava Demmer.

Porsche 911 RSR

„U Japanu teret dolazi u zemlju preko takozvanog ‚Carnet ATA‘. Za to je, između ostalog, potrebna garancija Industrijske i privredne komore, potrebno je pribaviti mnogo potpisa i pečata, sve u svemu znatno više posla“, kaže menadžer tima iz Eifel-a poznat kao „Berno“ i dodaje: „Pored toga bismo zbog nedostatka vremena morali svoje automobile i opremu avionom transportovati u Fuji. To je sedam do deset puta skuplje od pomorskog transporta.“

Zbog ovakve izvedbe na kraju sezone Porsche GT tim ne samo da štedi novac, već u nekim oblastima i na radnoj stanzi. Oprema u boksu se ne mora montirati i demontirati između dvije trke. Nije potrebno dva puta sve utovarati i pakovati. Vozila se servisiraju u dobro opremljenoj garaži između dvije staze. Cijela posada na Bliskom istoku provede ukupno 14 dana. „Za takav raspored sigurno ima i gorih mjesta od Bahreina“, kaže Demmer radosno. „Ljudi tamo su ljubazni, hoteli su prvoklasni, a uslovi na stazi idealni. Osim toga, tamo se svako može dobro ugrijati pod suncem prije evropske zime.“

Porsche

„Prva trka se završava u subotu navečer, nakon čega slijede četiri dana u kojima automobili moraju biti remontovani, što posadi daje dovoljno vremena za odmora“, kaže Alexander Stehlig, šef operacija u FIA WEC. Sa smiješkom dodaje: „Naš posao u menadžmentu tima je da timu damo slobodnog vremena kako bi svi jedan dan proveli ne radeći. Na ovaj način možemo uspješno spriječiti i magacinsku groznicu. Osim toga, moramo dobro podijeliti svoje snage u ovakvom dvostrukom događaju.“ Raspored rada je sličan onom u utrci 24 sata Le Mansa 2021.

Događaj je u Francuskoj ove godine započeo službenim danom testiranja. Klasik izdržljivosti počeo je šest dana kasnije – optimizovani program koji nije bio nimalo lagan. U Bahreinu se održavaju dvije trke u ukupnom trajanju od 14 sati, plus dan za testiranje početnika u nedjelju nakon finala sezone. Porsche GT tim ima plan koji uključuje i intenzivan rad i neophodne periode odmora. Ako dva Porsche- a 911 RSR prođu ciljnu liniju u prvoj trci bez izuzetno većih oštećenja, vozila će biti servisirana u nedjelju i ponedjeljak ujutro. Tim je poslije toga slobodan oko 24 sata. Detaljno podešavanje i mjerenje trkaćih automobila neće se nastaviti do utorka popodne. Prva sesija drugog vikenda počinje u četvrtak.

Porsche 911 RSR

„Jedna stvar je bitna – a to se svakako često potcjenjuje: ako, na primjer, letite kući između dvije trke na stazi Fuji i u Bahreinu, to je kao da pritisnete dugme za resetovanje. Automatski dolazi do toga da se posada maksimalno koncentriše na obje trke pojedinačno“, kaže Bernhard Demmer. „To nam mora poći za rukom na predstojećem dvostrukom događaju, iako će se činiti kao jedan događaj u komadu. Svi moramo optimalno podijeliti koncentraciju i snagu, jer ove dvije zadnje utrke u sezoni znače šampionat“, rekao je menadžer tima.

„Upravo tada ovo postaje eksperiment, jer ga nikada ranije nismo imali u ovom obliku“, dodaje Alexander Stehlig. „Naročitu važnost u tome pridajem inžinjerima. Oni u trajanju od četiri dana moraju pratiti, analizirati i pripremiti sve što bi inače uradili za dvije ili tri sedmice. To nismo mogli uvježbavati. FIA WEC vozimo u šest trka tokom sezone, za razliku od, na primjer, NASCAR, gdje se održava 36 trka, po jedna sedmično. Tu su posade navikle na kompaktne analize i pripreme za utrku.“

Porsche 911 RSR

„Čak i ako pobijedimo u prvoj utrci, vozači i inžinjeri će i dalje pronaći stvari koje možemo optimizirati“, kaže FIA WEC operativni menadžer. Sa osmijehom dodaje: „I ja sam dugo vremena bio trkački inženjer. Zbog toga znam da volimo računati na drugu decimalu, iako bi prva bila dovoljna. Tako mi funkcionišemo – i to je dobra stvar. Ipak, i na ovom području moramo dobro rasporediti snage. I inžinjer bi sebi trebao nekad moći dozvoliti trosatnu pauzu.“

Ljubav prema detaljima u Porsche GT timu također uključuje naizgled svakodnevne stvari. Menadžer tima Bernhard Demmer dao je da se dvije takve stvari sigurno spakuju i pošalju na put u Bahrein. „U prtljagu imamo mašinu za veš i jednu za sušenje veša“, smješka se. Razlog: Na tako dugom događaju odjeća tima i vozača mora se ponekad oprati – posebno na događaju po pustinjskoj vrućini. „Kod eksterne usluge pranja rublja, kao što je ona u hotelu, uvijek postoji skriveni rizik da će stvari biti vraćene za veličinu manje. Onda ćemo radije sami oprati“, smije se Demmer.

Kategorije: Auto sport, Vijesti