Novi Audi Q8 uhvaćen tokom testiranja na Nürburgringu

Novi Audi Q8 uhvaćen tokom testiranja na Nürburgringu

SUV modeli u posljednjih nekoliko godina uzdrmali su automobilsko tržište i svakim danom sve više preuzimaju dio tržišnog udjela. Svi glavni svjetski proizvođači automobila u svojoj ponudi imaju značajan broj SUV modela, pa tako i Audi koji konstantno širi svoju Q porodicu SUV modela.

Pored modela Q2, Q3, Q5 i Q7, naredni Audi Q model bit će sa brojem 8. Novi Audi Q8 na tržište bi trebao stići do kraja decenije, a trebao bi stići i na potpuno električni pogon. Nakon njega Audi planira da uvede i model Q4 e-tron Sportback.

Razvoj novog Q8 u završnoj je fazi što potvrđuju špijunske slike zamaskiranog prototipa koji se testira na javnim cestama. Prije nekoliko dana zamaskirani Q8 uhvaćen je na poznatoj stazi Nürburgring. Novi Q8 bit će atletska verzija Q7, a očekuje se da preuzme tehnološka rješenja i od novog A8 koji je trenutno najnaprednija limuzina na tržištu.

Pored tehnoloških noviteta novi Q8 mogao bi dobiti i biturbo 6.0 litarski motor. U tom slučaju Bentley Bentayga ne bi bio više jedini SUV na svijetu kojeg pokreće W12 motor. Bentley Bentayga pored Audi Q8 dobit će još jednog konkurenta, Rolls-Royce Cullinan koji bi također trebao dobiti V12 motor.

Kada stigne na tržište početna cijena Audi Q8 modela bit će nešto veća od 100.000 dolara. U međuvremenu, rivali u BMW-u i Mercedes-u također rade na novim SUV-ima sa kojim će se borit za bogate kupce.

Kategorije: Vijesti