VW 2018. u F1?

Volkswagen 2018. ulazi u Formulu 1?

Nakon što je zvanično potvrdio da se neće pojaviti u Formuli 1, Volkswagen opet nema mira kad je u pitanju najelitnije oktansko takmičenje. Godinama se pričalo o ulasku Volkswagena u Formulu 1, ali su smatrali da je to skupa avantura, gdje mogu puno novca potrošiti bez značajnih rezultata. Dobar primjer je bila Toyota koja je godinama imala najveći budžet u F1, ali su ostali blijedi rezultati.

Od nedavno Porsche je postao dio Volkswagenove porodice, a Porsche je bio kratko u Formuli 1 sa dosta uspiješnim rezultatima. Najslavniji i najvažniji period za Porsche u Formuli 1 jeste početka osamdesetih, kada im je TAG platio da razviju i proizvedu turbo motore vrhunske kvalitete koji će nositi ime TAG. Ulaskom u ovaj projekat Porsche je ostvario rekordne uspjehe.

Šef motorsport odjela u Volkswagenu Wolfganga Durheimera, prije nekoliko dana izjavio je da grupacija planira ulazak u Formulu 1 2018 godine. Durheimer nije otkrio više detalja, a špekulira se da bi Volkswagen u Formulu 1 mogao ući najprije kao dobavljač motora, a ovisno o rezltatima možda i sa vlastitim timom. U tim špekulacijama je i da bi Volkswagen u Formulu 1 mogao ući pod imenom AutoUnion. Poznavaoci Formule 1 znaju da su AutoUnion i Srebrne strijele u treidesetim godinama prošlog vijeka vodili epske borbe u Formuli 1.

Ove špekulacije mogle bi biti i najozbiljnije do sada, jer je ovo prvi put da neko od najviše pozicioniranih i ključnih Volkswagenovih ljudi otvoreno govori o mogućnosti ulaska u Formulu 1. Volkswagenov plan ulska u Formulu 1 ima prvenstveno marketinški značaj, posebno kad su u pitanju van evropska tržišta. Volkswagen je u 2011. prodao 8.2 milijona vozila, što ga je postavilo na drugo mjesto najvećeg proizvođača po broju prodanih automobila iza GM-a, ali ispred Toyote.

Od spomenutih 8.2 milijuna automobila, 3.1 milijun su prodali u zapadnoj Europi, a 2.5 milijuna u Aziji, a samo na Kinu otpada 2.26 milijuna, dok na Indiju ide 110 000.

Kategorije: Auto sport