Focus 1.0 EcoBoost

Ford Focus sa 1.0 litrenim EcoBoost motorom

Ford sa svojom paletom motora iz porodice EcoBoost bilježi dobre rezultate. Jedan od motora iz palete EcoBoost je i 1.0 litreni motor sa tri cilindra. Upravo taj 1.0 litreni trocilindraš prema najavama iz Forda, zamjenit će dosadašnji 1.6 litreni atmosferski motor u Focusu. Ovim potezom Ford nastavlja svoj trend razvoja i korištenja motora male zapremine.

Ford Focus sa osnovnim 1.0 litrenim turbo motorom bit će dostupan u dvije verzije, slabija će razvijati 100 konjskih snaga, koja bi prema najavama iz Forda trebala imati prosječnu potrošnju od 4.8 litre na 100 kilometara i snažnija verzija sa 125 konjskih snaga, a potrošnja bi trebala biti svega 5 litara na 100 prijeđenih kilometara.

Ovim motorom osim u Focusa trebali bi biti opremljeni modeli B-Max, C-Max i Grand C-Max. Focus sa ovim motorom može se očekivati već sljedećeg mjeseca na nekim tržištima. Očekuje se će cijena Focusa sa osnovnim 1.0 litrenim EcoBoost motorom u Velikoj Britaniji biti od 16.757 eura, a snažnija verzija od 125 konjskih snaga biti skuplja za 300 eura.

Kategorije: Automobili