Škoda predstavila Karoq bez krova pod imenom Sunroq

Škoda predstavila Karoq bez krova pod imenom Sunroq

Škodini studenti u Mladoj Boleslavi za ovu godinu pripremili su poseban konceptni model, novi Karoq SUV bez krova.

Škoda zadnjih pet godina svojim studentima organizuje rad na projektu Azubi kroz koji oni pokazuju svoju viziju stvarajući poseban model. Ove godine 23 studenta sa sedam različitih zanimanja u osam mjeseci rada, konstruirali su novi Karoq SUV bez krova kojem su dali ime Sunroq. Za razvoj Sunroqa modela bilo je potrebno 1500 radnih sati, a većina studenata je radila u slobodno vrijeme.

Automobil je zadržao jednake vanjske dimenzije kao popularni novi Škodin SUV na čijoj je i osnovi nastao. Pored karoserije modifikacije su obuhvatile i 1.5 litreni TSI motor koji je dobio više snage pa sada raspolaže sa 165 KS i 279 Nm. Sa pojačanim benzinskim motorom Sunroq ima ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,6 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 195 km/h. Ugrađen je i drugačiji ispušni sistem koji automobilu osigurava sportski zvuk.

Amortizeri za Sunroq model preuzeti su od sportske Octavije RS, a karoserija je 50 mm spuštena u odnosu na standardni model. Sunroq je postavljen na velike 20 inčne točkove koje su posebno dizajnirane za ovaj konceptni model bez krova.

Kako bi se uklonio krov karoserija Sunroqa dobila je čitav niz ojačanja, što je zahtijevalo dosta inžinjerskog rada. Iako je praksa da modeli bez krova imaju manji prtljažnik, to nije slučaj kod Sunroq modela kod kojeg je prtljažnik dodatno povećan. U podnici prtljažnika nalazi se i snažni zvučnik koji dodatno povećava užitak u vožnji.

Sunroq kao konceptni model ostat će jedini primjerak i zasad nema planova o njegovoj serijskoj proizvodnji. Škoda će na svojim brojnim događajima izlagati ovaj model, tako da će dio javnosti imati priliku vidjeti ovaj model.

Kategorije: Koncepti