Volkswagen BUDD-e ispored svog vremena – Nova nagrada za vizionarski koncept

volkswagen budd-e action

Volkswagen BUDD-e ispored svog vremena – Nova nagrada za vizionarski koncept

Model BUDD-e odlikovan je na dodjeli nagrada “North American Concept Vehicle of the Year Awards” u Plymouthu (Michigan/SAD) za njegov futuristički ukupni koncept. Njime se, prema mišljenju žirija, ovaj model orijentira kako na potrebe okoline tako i na automobilske zahtjeve za uporabnom vrijednošću u 21. vijeka.

Već se od 2002. godine na dodjeli nagrada “North American Concept Vehicle of the Year Awards” odlikuju konceptualna vozila koja su po pitanju dizajna, stila, materijala, tehnologija i tržišnog potencijala ostavila najsnažniji utisak. Model BUDD-e odlikovan je u kategoriji “Koncept lakih privrednih vozila” (“Concept Truck”).

Ovo odlikovanje je dokaz da se Volkswagen sa sljedećom generacijom automobila na električni pogon nalazi na pravom putu. I u proteklim je mjesecima model BUDD-e primio razna priznanja: osim dizajnerskog takmičenja “Automotive Brand Contest” za izvanredni proizvodni dizajn i oznake kvalitete “Innovation & Design” na dodjeli nagrada Plus X Award, ovaj avangardistički trendseter odlikovan sa dva američka priznanja, između ostalog kao “Najbolja inovacija” online tehnološkog časopisa “Endgadget”.

Pored toga, njegova specifična unutrašnjost proglašena posebno inovativnom, kao “Dizajn unutrašnjosti godine na području konceptualnih vozila”, na sajmu automobila “Automotive Interiors Expo 2016” u Stuttgartu.

Marka Volkswagen je u skladu s vodećim načelom “Ko želi biti ispred svoga vremena, mora koračati novim stazama”, sa studijom BUDD-e na ovogodišnjem specijaliziranom sajmu Consumer Electronics Show (CES) predstavila svoje futuristički koncept. Kod njega ne fascinira samo isključivo električni pogon modela BUDD-e s autonomijom do 533 kilometra već i nova vrsta rukovanja kojom se upravlja glasom, dodirom i gestama, kao i prikaz informacija na novim ekranima velikog formata.

 

Kategorije: Koncepti