Volkswagen I.D. Roomzz – Novi električni SUV sa tri reda sjedišta

Volkswagen I.D. Roomzz – Novi električni SUV sa tri reda sjedišta

Volkswagen je na sajmu automobila u Šangaju predstavio novog člana I.D. električne porodice. Riječ je o velikom SUV modelu sa tri reda sjedišta.

Predstavljanje I.D. Roomzz modela nastavak je električne ofanzive koju je Volkswagen pokrenuo 2016. godine. Ovaj konceptni SUV s tri reda sjedišta napravljen je na MEB platformi kao i ostalo članovi I.D. porodice.

Volkswagen I.D. Roomzz pokreću dva električna motora sa ukupnom snagom od 302 KS. Oni su zaduženi za pokretanje prednje i zadnje osovine pa I.D. Roomzz je pravi terenac sa pogonom na četiri točka.

Ovakav vid pogona na četiri točka ujedno je i prekretnica za 4Motion pogon što znači da vozilo više neće imati kardansku osovinu.

Performanse automobila su na visokom nivou jer od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,6 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 180 km/h.

Motori električnu energiju dobivaju iz baterije kapaciteta 82 kWh koja može osigurati autonomiju do 450 km po WLTP ciklusu. U kombinaciji sa I.D. Pilot sistemom, I.D. Roomzz koncept može voziti potpuno autonomno.

Prostranom unutrašnjošću u koju se ulazi kroz dvojna klizna vrata dominira potpuno digitalno okruženje.

Zahvaljujući potpuno ravnom podu MEB električne platforme unutrašnjost će se moći prilagoditi i u drugu konfiguraciju pored standardna tri reda sjedišta.

I.D. Roomzz se na tržištu očekuje već tokom 2020. godine i to u obliku vrlo sličnom predstavljenom konceptu.

Kategorije: Koncepti