McLAREN sprema dostojnog nasljednika F1 modelu

McLAREN sprema dostojnog nasljednika F1 modelu

McLAREN je na ženevskom sajmu automobila predstavio model Senna GTR, ali pored njega sprema još brutalniji hiperautomobil sa oznakom BP23

Nadolazeći McLAREN krije se iza opisa “Hyper-GT” i kodne oznake BP23. On će biti više nego dostojan nasljednik legendarnog McLarena F1 iz devedesetih godina prošlog vijeka. Na ženevskom sajmu automobila McLaren je predstavio model Senna GTR, ali je iskoristio priliku da prisutne upozna sa detaljima o budućem brutalnom hiperautomobilu.

Prema njihovim tvrdnjama, to će biti najbrži McLAREN ikada proizveden. Maksimalna brzina koju će razvijati trebala bi iznositi 391 km/h što je brže od nekoć rekordnog F1. Novi model još uvijek se krije pod kodnom oznakom BP23, ali se zna da će ga pokretati snažni benzinsko-električni hibridni pogon te da će imati centralno postavljeno vozačko sjedište.

Nove skice koje je McLaren objavio pokazuju jedinstveni raspored sjedenja odozgo, kao i digitalne instrumente. Uz to, McLaren kaže kako će uz fantastične performanse, ovo biti najluksuzniji automobil koji je dosad izašao iz njihovih pogona u Wokingu.

Prvi čovjek McLarena Mike Flewitt u Ženevi je potvrdio kako ćemo uživo ovaj automobil upoznati do kraja godine. Planirana je proizvodnja 106 primjeraka, a svi su bili rezervirani već i prije nego je automobil službeno najavljen u novembru 2016. godine i to po cijeni od 1,6 miliona funti bez poreza.

Kategorije: Automobili, Koncepti