Nova Ford Kuga

Nova generacija Ford Kuge predstavljena u Los Angelesu

Ford je službeno otkrio novu generaciju svog popularnog crossovera na sajmu automobila u Los Angelesu. Iako prethodna Kuga imala je odličan dizajn, koji je sigurno mogao trajati još nekoliko godina sa nekim manjim kozmetičkim izmjenama, Ford je odlučio da na tržište pošalje potpuno novi automobil. Nova Kuga nastavlja stopama gdje je stao prethodnik, a to znači da donosi atraktivan kinetiki dizajn. Takođe donosi još bolja vozna svojstva i nove tehnologije.

Na prostorima Amerike ovaj automobil nosit će naziv Escape, a u Evropi već standardno Kuga. Kada je riječ o evropskom tržištu, ovaj automobil dolazi nakon premijere koju će imati u martu 2012. godine u Ženevi. Automobil je 4.520 mm dužine, 1.840 mm širine i 1.680 mm visine, uz međuosovinski razmak od 2.690 mm. U Americi Escape biti će dostupan u dvije verzije, sa prednjim kao i pogonom na sva četiri točka. Bit će ponuđeni tri benzinska motora. Za evropsko tržište motorna paleta bit će proširena sa dizelskim motorima.

Na američkom tržištu ulazni model bit će 2.5-litarski četverocilindrični atmosferac sa 168 KS i 226 Nm. Snažniji Escape dolazi s 1.6-litarskim EcoBoost motorom sa 173 KS i 240 Nm okretnog momenta. Snažnija varijanta bit će dostupna sa obje izvedbe pogona. Top model pokretat će 2.0-litarski EcoBoost s 237 KS i 338 Nm okretnog momenta, također dostupan s prednjim i 4×4 pogonom. Ford još nije otkrio koji će dizelski motori biti dostupni za Kugu.

Osim novog dizajna u novoj Kugi prisutni su i kvalitetnijih materijali korišteni u izradi kabine. Takođe, novi kompaktni SUV opremljen je i sa novim tehnologijama. Jedna od novih tehnologija je mogućnost hands-free otvaranja prtljažnika pomoću sistema koji detektira pokrete ruke ili noge. Dok god vozač ima ključeve uz sebe dovoljan je samo pokretom ruke i prtljažnik se automatski otvara.

Kategorije: Automobili