Jaguar XF – Mačka na žici

Jaguar XF na zici 01

Jaguar XF – Mačka na žici

Spektakularnim prelaskom preko 34 mm debelih kablova, u dužini od 240 metra, 18 metara iznad vode, ovješenih preko Canary Wharfa u Londonu, poznati kaskader Jim Dowdall predstavio je svijetu novi Jaguar XF. To je najbolji pokazatelj kakve ambicije ovaj proizvođač vezuje uz novi model premium limuzine, sa kojom se nada da će osvojiti tržište i zadati značaj udarac konkurenciji u premium segmentu.

Novi Jaguar XF, u odnosu na prethodnika donosi sasvim novu konstrukciju sačinjenu od aluminija, sa udjelom od čak 75%, zbog čega je čak 190 kg lakši. Također, u odnosu na prethodnu generaciju, neznatno je kraći (7 mm) i niži (3 mm), ali je međuosovinsko rastojanje duže za značajnih 51 mm. Ako ga uporedimo sa konkurencijom koju čine BMW serije 5, Mercedes-Benz E-klase i Maserati Ghibli, Tada je novi Jaguar XF lakši za 80 kg (od najlakšeg konkurenta), hvali se odličnom aerodinamikom Cd = 0,26, te nižom potrošnjom goriva i emisijom CO2 od svega 104 g/km.

Jaguar XF na zici 03

Očekivano, tu je i novi sistem vješanja za bolja vozna svojstva, te posebno interesantni novi 2,0-litreni četverocilindarski dizel motori Ingenium, koji će biti dostupni u varijantama od 163 KS i 380 Nm okretnog momenta i 180 KS sa 430 Nm okretnog momenta. Uz ove motore će se isporučivati 6-stepeni manuelni ili 8-stepeni automatski mjenjači. U ponudi će također biti i 2,0-litreni turbo punjeni benzinac sa direktnim ubrizgavanjem sa 240 KS i 340 Nm okretnog momenta.

Zahtjevnijim kupcima će na raspolaganju biti 3,0-litreni V6 benzinski motor sa kompresorom u varijantama sa 340 KS, ili 380 KS i 450 Nm. Ljubiteljima snage namijenjen je i 3,0-litreni V6 turbo dizel motor sa 300 KS kamionskih 700 Nm okretnog momenta.

Jaguar XF na zici 02

Zbog velikog međuosovinskog rastojanja, udobnost u vožnji je na visokom nivou, posebno putnicima na stražnjim sjedištima, koji sada imaju zaista dovoljno prostora. Unutrašnjost, uz dosta prostora nudi visok komfor, pa su tu ekrani dijagonala 10,2 ili 12,3 inča, te digitalni audio sistem Meridian snage 825 W sa 17 zvučnika.

Više detalja o novom modelu, Jaguar će objaviti uskoro, a o tome opširnije u narednom izdanju Carlander online magazina.

Kategorije: Automobili